Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selvmord i Japan

Tok sitt eget liv etter å ha jobbet 105 timer overtid på en måned. Nå går sjefen av

- Burde aldri ha skjedd.

TREKKER SEG: Tadashi Ishii trekker seg som administrerende direktør i Dentsu Inc, Japans største reklamebyrå, etter at en av hans ansatte tok sitt eget liv som et resultat av at vedkommende var overarbeidet. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hvorfor må alt være så vanskelig?»

Ifølge BBC var dette japanske Matsuri Takahashis siste ord, skrevet i et selvmordsbrev, før hun tok sitt eget liv i desember 2015.

I kjølvannet av selvmordet avdekket en gransking at 24-åringen hadde blitt tvunget til å jobbe ekstremt lange dager hos reklamegiganten Dentsu.

I måneden før tragedien fant sted jobbet Takahashi hele 105 timer overtid, ifølge CNN.

I september konkluderte myndighetene med at selvmordet var forårsaket av den enorme arbeidsmengden. Ofte kom hun hjem fra arbeid først klokka fem om natta, etter å ha jobbet fra tidlig morgen til seint på natt.

PRESSEKONFERANSE: Mora til Matsuri Takahashis, Yukimi Takahashi, og hennes advokat Hiroshi Kawahito, holdt i oktober 2016 en pressekonferanse om omstendighetene knyttet til datterens død. Foto: Kyodo News/AP
PRESSEKONFERANSE: Mora til Matsuri Takahashis, Yukimi Takahashi, og hennes advokat Hiroshi Kawahito, holdt i oktober 2016 en pressekonferanse om omstendighetene knyttet til datterens død. Foto: Kyodo News/AP Vis mer

Sjefen går av

I dag, ett år etter at Takahashi skrev sitt siste brev, har administrerende direktør Tadashi Ishii besluttet å trekke seg. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

- Vi beklager på det dypeste at vi ikke klarte å forhindre overarbeid for vår nynsatte, sa Ishii på en pressekonferanse torsdag, ifølge CNN.

- Vi burde aldri ha tillatt at dette kunne skje, sa han også ifølge BBC.

Dentsu har 47 000 ansatte og kontorer i 140 land.

Oppsigelsen kom etter at etterforskere ransaket Dentsus kontorer. Departementet for helse, arbeid og velferd har nå oversendt saken til påtalemyndigheten.

Omfattende problem

Ekstreme arbeidstider er et så stort problem at i Japan at de har et eget ord for død på grunn av overarbeid: «karoshi».

Fra midten av 1980-tallet og fram til år 2000, har et økende antall japanere omkommet som en direkte følge av en umenneskelig innsats på jobb.

I 2001 tilrettela det japanske arbeidsdepartementet for at etterlatte lettere skulle kunne saksøke firmaer som har presset deres nærmeste til å arbeide seg til døde, ifølge NTB.

Tall fra 2015 viser at hele 2310 familier søkte om erstatning som følge av «Karoshi».

Færre selvmord

Japan har også et stort problem med høye selvmordstall. Toppen ble nådd i 2003 da 34 427 japanere begikk selvmord, noe de økonomiske nedgangstidene fikk skylden for.

De siste seks årene har antallet falt jevnt, men Japan ligger likevel på 17. plass i verden.

I fjor ble det registrert 23 971 selvmord i Japan, 65 hver eneste dag. Dette var en nedgang på 5,7 prosent fra året før.

Mens Japan har registrert 18,5 selvmord per 100 000 innbyggere, ligger Norge til sammenlikning på 81. plass med 9.1 selvmord per 100 000 innbyggere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!