Tok sitt eget liv etter børsfall

Bankmannen Anastasios Maniatis ryddet leiligheten, ba sin mor på besøk og la igjen et avskjedsbrev til henne hvor han beskrev hvordan han ville ha begravelsen. Så drakk han et glass melk med insektsmiddel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er også et offer for børsen, skrev Maniatis i brevet som ble funnet ved siden av ham.

Selvmordet ryster Hellas. Den 41 år gamle banksjefen tok livet sitt dagen før den greske børsen nådde sitt laveste punkt etter at den hadde falt i 16 måneder. Verdiene av aksjene på børsen ble halvert.

Maniatis håpet på rask velstand, og satset penger i aksjer for to år siden. Maniatis er ikke den eneste. Etter at han tok sitt liv har to andre forsøkt. En offentlig ansatt prøvde å henge seg, og en bankansatt ville ta sitt liv ved å skyte seg. Begge etter å ha satset penger på børs.

Det er uklart hvor mye av sine egne sparepenger banksjefen hadde satset på børsen, men sommeren 1999 tok den greske børsen helt av. Maniatis jobbet 16 timer om dagen for bankkunder som ville bli rike i en fei på børseventyret.

Grekerne satte pengene i ny teknologi, som resten av verden. Et børsnotert selskap satset på å tilby satelitt-tv til hjemmemarkedet. Men ettervhert viste deg seg at selskapet hverken hadde parabol-antenner eller tv-programmer. I løpet av noen måneder satset hver tiende greker på børsen. 50.000 eide aksjer før oppturen. Under det mest hektiske var det en million greske aksjeeiere.

Maniatis har trolig manipulert aksjefondene i sin egen bank for å dekke over tapene. Selv levde han et tilbaketrukket og forsiktig liv.

I sitt avskjedsbrev skriver han: - Jeg er ingen kjeltring og har aldri stjålet fra banken.

<B>RUINERT: </B>Anastasios Maniatis har trolig manipulert aksjefondene i sin egen bank for å dekke over tapene.