Tok sitt liv etter 475 døgn i isolat

En 32-åring ble holdt 475 døgn i varetekt, isolert, og med brev- og besøksforbud, siktet for drapsforsøk. I Oslo byrett ble han frifunnet. Ni måneder seinere tok han sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En helt fersk psykiatrisk sakkyndigrapport konkluderer med at det er en årsakssammenheng mellom isolasjonen og sjølmordet.

Advokat Sverre Næss, som representerer 32-åringens barn på fire og fem år, karakteriserer den lange varetektsfengslingen som umenneskelig.

Ned 45 kilo

- Jeg skulle faktisk ønske at dette ikke var Norge. Avdøde gikk ned 45 kilo på ti måneder uten at fengselshelsetjenesten oppfattet eller tok signalene om alvorlige psykiske problemer. Det holder ikke, sier Næss.

I Borgarting lagmannsrett i går la han ned påstand om at staten må betale barna oppreisning og erstatning med til sammen to millioner kroner.

- Avdøde var svært glad i sine barn, som i dag er fire og fem år gamle, sier Næss.

Alvorlig

Spesialist i psykiatri, overlege Asbjørn Restan, har utarbeidet sakkyndigrapporten.

- Ut fra de tilgjengelige opplysningene må jeg anta at 32-åringen utviklet alvorlige psykiatriske forstyrrelser etter halvgått fengselsopphold, og at disse vedvarte etter løslatelsen og fram til han døde, forklarer overlege Restan.

32-åringen var sammen med to kamerater i Hells Angels-miljøet tiltalt for å ha forsøkt å drepe Outlaw-lederen Henki Holm Hansen. Men de ble frifunnet.