Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok sitt liv etter kjempekonkurs

En av de tidligere lederne for det konkursrammede selskapet Enron har begått selvmord, opplyser politiet i Texas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cliff Baxter ble funnet alene i bilen, skutt gjennom hodet, og hadde tydeligvis gjort det selv. Det lå et avskjedsbrev ved siden av ham, sa politiet.

Baxter var nestleder for Enron-styret. Han trakk seg i mai i fjor.

Enron gikk til skifteretten 2. desember i fjor. Det er USAs største konkurs gjennom tidende. Samtidig er det også blitt en økonomisk og politisk skandale fordi ting tyder på at ledelsen bevisst skjulte tapene ved fiffige regnskapstriks. Den senere tid skal den samme ledelsen ha sørget for å selge aksjer, samtidig som det er ødelagt enorme mengder dokumenter. De ansatte har tapt sine pensjoner, som var bundet opp i Enron-aksjer.

Enron-saken er for lengst blitt en sak som etterforskes både av politiet og hele 11 kongresskomiteer. I et internt selskapsnotat som Kongressen er kommet over heter det at Baxter hadde klaget høylytt over noen av de disposisjonene ledelsen gjorde.

Notatet var stilet til styreformann og konsernsjef Kenneth Lay, som trakk seg onsdag.

Høringer

Det ble avholdt to høringer i Kongressen om Enron-saken fredag, og representantene sparte ikke på kruttet, heller ikke når det gjaldt revisor- og konsulentselskapet Arthur Andersen, skriver New York Times.

- Enron ranet banken. Arthur Andersen stilte med fluktbil, og det sies at du kjørte den, sa representant James C. Greenwood (R), leder av energikomiteen til den oppsagte Andersen-partneren, David B. Duncan.

Duncan har påberopt seg det femte grunnlovstillegget, som gir ham anledning til å nekte å si noe som kan skade ham selv.

Senator Richard J. Durbin hadde en sviende karakteristikk av Enron-ledelsen:

- Da corporate-innsiderne i Enron forsto at skipet holdt på å synke, grep de livbåtene og lot kvinner og barn, de ansatte og investorene, drukne.

Glasshus

Problemet er bare at også politikerne på Capitol Hill har vært med på å gjøre Enron-skandalen mulig. For bare et par år siden foreslo det amerikanske Kredittilsynet, SEC, å innføre forbud mot at en revisorfirma også kunne gjøre konsulenttjenester for samme selskap. Dette ble stanset av 13 senatorer. En av dem, Robert G. Torricelli (D), innrømmet fredag at han hadde tatt feil, men han var også den eneste.

Noen av de folkevalgte som fredag var tøffest i ordbruken, har stemt for lover som avregulerte blant annet energimarkedet. Nå må politikerne tette noen av hullene i loven, og det vil uvegerlig rette søkelyset mot deres egen fortid. Det gjelder også det ubehagelige spørsmålet om valgkampbidrag. Enron var en av de største bidragsyterne til det politiske systemet.

(NTB)

Hele Norges coronakart