Tok sjefen som gissel i protest mot jobbkutt

Flere tilfeller av «sjefnapping» i Frankrike de siste ukene.

«SJEFNAPPING»: Sjefen for Caterpillar-fabrikken i franske Grenoble, Nicolas Polutnik, ble i dag holdt gissel på sitt kontor av sinte arbeidere som protesterte mot varslede stillingskutt. Foto: Laurent Cipriani/AP
«SJEFNAPPING»: Sjefen for Caterpillar-fabrikken i franske Grenoble, Nicolas Polutnik, ble i dag holdt gissel på sitt kontor av sinte arbeidere som protesterte mot varslede stillingskutt. Foto: Laurent Cipriani/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse


(Dagbladet.no): Sinte franske arbeidere på en Caterpillar-fabrikk i Grenoble protesterte i dag mot varslede jobbkutt ved å sperre fire av sjefene sine inne på kontoret, melder nyhetsbyrået AP.

Politiet grep inn
Dagens aksjon mot den amerikanske fabrikanten av anleggsmaskiner er tredje gang i løpet av de siste ukene at opprørte franske arbeidere tar sjefen gissel på grunn av stillingskutt forårsaket av den globale økonomikrisa.

I forrige uke ble sjefen på en fabrikk sør i Paris holdt innesperret i to dager, og tidligere denne måneden utførte arbeidere på en Sony-fabrikk en liknende protestaksjon.

I morges valgte de sinte arbeiderne på Caterpillar-fabrikken å beleire deler av området og ta sjefene som gisler. Det gikk så langt at politiet valgte å aksjonere for å få sjefene ut.

- Situasjonen har nå roet seg ned, sier kommunikasjonssjef for de regionale myndighetene, Chrystele Aubert.

Vil kutte 733 stillinger
Ledelsen i Caterpillar skal nå være i forhandlinger med arbeiderne. Fagforeningene som representerer arbeiderne sier at sjefene ble holdt innesperret fordi de ønsket nye samtaler om stillingskuttene.

Etter planen skal Caterpillar kutte 733 jobber på to av selskapets fabrikker i Frankrike.

- Det forekommer ikke vold, men press slik at forhandlingene kan gjenopptas, sier Pierre Piccarreta, representant for fagforbundet CGT til AP.

Fagforbundet påpeker at selskapet går med overskudd og at aksjonærene mottar utbytte.

- Vi vil finne en gunstig utvei for de ansatte, og ønsker så snart som mulig å vite hvor dette bærer, sier Piccarreta.

- Må kutte 20.000 jobber
Caterpillar Frankrike sier at jobbkuttene lar seg forsvare. Selskapet hevder de har hatt en nedgang i bestillinger på hele 55 prosent mellom 2008 og 2009.

I januar varslet Caterpillar at de må kutte 20.000 stillinger på verdensbasis.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer