- Tok sjeldne og verdifulle malerier i betaling for håndverkerjobben

Nå er to menn fra Sandefjord siktet for grovt bedrageri etter å ha lurt et eldre ektepar fra Asker.

GROVT BEDRAGERI: To menn er siktet for grovt bedrageri etter at de blant annet tok «Moderens Undervisning» av Adolph Tidemand (1814-1876) som betaling for en håndverksjobb. Foto: O. Væring Eftf A/S
GROVT BEDRAGERI: To menn er siktet for grovt bedrageri etter at de blant annet tok «Moderens Undervisning» av Adolph Tidemand (1814-1876) som betaling for en håndverksjobb. Foto: O. Væring Eftf A/SVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To håndverkerne fra Sandefjord er siktet for grovt bedrageri med en strafferamme på seks års fengsel etter at de tok flere svært dyre bilder i betaling for en jobb de utførte for et eldre ektepar fra Asker, skriver Budstikka i dag.

Ifølge avisa er det kjente kunstskatter det er snakk om: både maleriene «Nordkapp» av Peder Balke og «Moderens Undervisning» av Adolph Tidemand, samt litografiet «Historien» av Edvard Munch.

Politiadvokat Racha Maktabi ved Asker og Bærum politidistrikt opplyser overfor Dagbladet at det eldre ekteparet og de to siktede i saken har motstridende forklaringer på hvordan maleriene kom i håndverkernes besittelse.

Solgt videre - De to mennene har jobbet på huset litt til og fra i tilnærmet et år, og fått en del penger i betaling. Men det har også endt med at de har fått ett maleri i betaling. Hvordan mennene har fått de to andre bildene er det uenighet om. Den kvinnelige ektefellen sier at ett ble lånt bort og at ett ble tatt som sikkerhet for et lån, sier Maktabi.

- Den hovedmistenkte mannen hevder derimot at han har utført en jobb og fått ett bilde i betaling, ett bilde i lån og ett bilde i gave, fortsetter politiadvokaten.

Ifølge politiadvokaten tok håndverkerne kontakt med ekteparet for første gang i fjor.

- En av dem la igjen et visittkort i parets postkasse, før han senere ringte på døra og kommenterte skader på taket på boligen deres. I ettertid har de to mennene utført reperasjoner både på taket og en del reparasjoner inne i boligen, sier Maktabi til Dagbladet.

Men ekteparet mente altså at prisen for arbeidet ble for høy da kunstmaleriene ble krevet som betaling, og kontaktet politiet.

- Forholdet ble anmeldt i april i år, men da var bildene allerede solgt videre via såkalte mellommenn, opplyser Maktabi.

- I trygg forvaring Politiet sporet imidlertid opp og beslagla bildene kort tid etter. De befinner seg nå på Henie Onstad Kunstsenter, hvor driftsjef Harald Hansen mener de er i trygg forvaring.

- Vi oppbevarer dem i et eget rom som vi kaller magasinet. Rommet har riktig temperatur, og bildene er absolutt i sikkerhet der. Vi liker å si at de er på hvilehjem, sier Hansen til Dagbladet.

Bildene er bevis i saken og ifølge politijurist Maktabi er det fortsatt uklart hvor de skal.

- Her gjenstår fortsatt etterforskning. Tre nye kjøpere har betalt for dem. Samtidig befinner vi oss i en situasjon der det fornærmede ekteparet har, slik vi ser det, gitt fra seg bildene under falske forutsetninger. Vår mistanke er at håndverkarbeidet er overpriset, sier Maktabi.

- Sjeldne og verdifulle Nå jobber politiet med å få håndverkernes arbeid taksert, og vil deretter sammenligne dette arbeidet med betalingen mennene har fått - både i form av penger og malerier.

OPPBEVARER BILDENE: Driftssjef Harald Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter forteller at bildene er i sikkerhet hos dem nå. - Vi oppbevarer dem i et eget rom som vi kaller magasinet. Rommet har riktig temperatur, og absolutt i trygg forvaring. Vi liker å si at bildene er på hvilehjem her, sier Hansen til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
OPPBEVARER BILDENE: Driftssjef Harald Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter forteller at bildene er i sikkerhet hos dem nå. - Vi oppbevarer dem i et eget rom som vi kaller magasinet. Rommet har riktig temperatur, og absolutt i trygg forvaring. Vi liker å si at bildene er på hvilehjem her, sier Hansen til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Maktabi ønsker foreløpig ikke si hvor mye de tre maleriene er verdt, utover at «det er snakk om millioner kroner».

- Bildene er sjeldne og verdifulle, sier hun.

Kunstekspert Knut Forsberg som er daglig leder for Blomqvist har uttalt til Budstikka at bildene har en verdi på om lag 10 millioner kroner.

- Nekter straffskyld Begge de to siktede i saken er tidligere domfelt, og for å hindre bevisforspillelse er de nå ilagt brev- og besøkskontroll.

- Min klient nekter straffskyld. Han er svært frustrert over siktelsen og har det vanskelig i fengsel, men forøvrig kan jeg ikke si noe av hensyn til etterforskning, sier forsvarer for 42-åringen, advokat Jon Anders Hasle til Dagbladet.

33-åringens forsvarer, Nils Chr. Nordhus forteller at også hans klient nekter straffskyld.

- Han erkjenner ikke straffskyld, og er i grunn veldig skuffet over anklagen. Å sitte fengslet med brev- og besøkskontroll innebærer 24 timer innlåsing på cella, og som noen medier har påpekt i sommer er det snakk om temperaturer opp mot 30 grader på disse cellene, så sommeren er en stor påkjenning på ham, sier Nordhus til Dagbladet.

Det fornærmede ekteparet har ikke fått noen bistadsadvokat oppnevnt i saken.

HENIE ONSTAD KUNSTSENTER: Både maleriene «Nordkapp» av Peder Balke og «Moderens Undervisning» av Adolph Tidemand, samt litografiet «Historien» av Edvard Munch er nå på henie Onstad Kunstsenter.
 Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HENIE ONSTAD KUNSTSENTER: Både maleriene «Nordkapp» av Peder Balke og «Moderens Undervisning» av Adolph Tidemand, samt litografiet «Historien» av Edvard Munch er nå på henie Onstad Kunstsenter. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer