Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok «sjokkerende og pinlig» bilde av kløfta til Maria. Nå må Google betale

- Et betydelig tap for hennes verdighet.

KAMERABILER: Googles kamerabiler har kjørt verden rundt for å levere bilder til tjenesten street view. Nå må de betale erstatning for et bilde. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB Scanpix
KAMERABILER: Googles kamerabiler har kjørt verden rundt for å levere bilder til tjenesten street view. Nå må de betale erstatning for et bilde. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kanadiske Maria Pia Grillo fra storbyen Montreal ble denne uka tilkjent 2250 kanadiske dollar i erstatning (rundt 13 500 norske kroner) fra datagiganten Google.

Årsaken var at en av Google Street Views kamerabiler hadde kjørt forbi boligen hennes og tatt et bilde av kvinnen som var krenkende for hennes privatliv. På bildet, vist i blant annet tabloidavisa Le Journal de Montréal sitter Grillo framoverlent, noe som gjør at kvinnens kløft er tydelig synlig.

Sjokkerende og pinlig Det var i 2009 Grillo søkte opp sitt eget hus på tjenesten og fant bildet. Hun skal ha reagert på at bildet var «sjokkerende og pinlig», heter det i kjennelsen fra en dommer.

Hun begynte den rettslige prosessen mot å få erstatning fra Google i 2011. I utgangspunktet krevde Grillo over 250 000 norske kroner, blant annet fordi hun selv mente bildet hadde påført henne mentale problemer, samt at hun hadde blitt «mobbet» for bildet.

I det opprinnelige bildet Google hadde lastet opp til street view-tjenesten var ansiktet hennes sladdet. Hun mente imidlertid hun var lett gjenkjennelig på bakgrunn av huset og omgivelsene. Hun krevde også derfor disse sladdet av Google.

Verdighet Google ble etter hvert med på å sladde flere deler av bildet, men mener imidlertid de hadde loven på sin side da de tok bildene på offentlig plass. Dommeren, på sin side, mente bildet var en krenkelse av privatlivet, og ga derfor erstatningen. Dommeren så ikke Grillos mentale tilstand i sammenheng med opplastingen av bildet.

- De hetsende kommentarene hun fikk etter seg og skammen hun har blitt påført på arbeidsplassen, har ført til et betydelig tap for hennes privatliv og verdighet. To verdier hun som person satt høyt, skrev dommeren i kjennelsen.

Google har foreløpig ikke kommentert dommen.

Flere eksempler Det er mange eksempler på turer med Googles kamerabil som har gått galt. Nettstedet streetviewfun.com er viet til morsomme og uheldige situasjoner fanget opp av bilen, til tross for at Google har jobbet hardt for å sladde alle som kunne bli gjenkjent i karttjenesten.

Flere har også åpenbart gått inn for å bli foreviget i mer eller mindre utrolige situasjoner av Google-bilen.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling