Tok snarvei - to døde

KYRKSÆTERØRA/OSLO (Dagbladet): Det skulle ha vært en stemningsfull kveldstur i romjula for de sju kameratene, men det endte i tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei ned en kronglete fjellside bestemte tre av dem seg for å ta en snarvei. Alle mistet fotfestet, og kameratene ble hjelpeløse vitner til at de styrtet nedover fjellsida. Ulykken skjedde ved 20.15-tida i går kveld. Resten av kameratene varslet umiddelbart politiet via mobiltelefon, før de med hjertet i halsen tok seg ned den bratte lia for å se til vennene. To av dem var døde. Den tredje hadde bare pådratt seg lettere skader på leggene.

Tradisjon

Den gamle «Tyskerstien» som snor seg opp mot Kjørsefjellet på Kyrksæterøra er et populært turområde for lokalbefolkningen. Hver søndag i advent og i hele romjula har de sju hatt som tradisjon å tenne fakler langs stien opp mot fjellet og den gamle tyskerhytta som nylig er restaurert. Med lys langs hele stien er det et stemningsfullt syn. 15 centimeter nysnø og kaldt, klart vær med 10- 12 minusgrader gjorde forholdene perfekte for en kveldstur i romjula. Samtidig var føret glatt under nysnøen.

- Ulykken skjedde da de var på vei ned fra fjellet. Tre av de sju prøvde å ta en snarvei ned lia, fordi stien går veldig i sikksak. Der mistet de fotfestet og rutsjet nedover, sier lensmann Håvard Kaald til Dagbladet.

Bratt og ulendt

Han forteller at terrenget der de falt er svært bratt og ulendt, med mye trær og steiner.

- Det var ikke fritt fall, men de har likevel falt kast i kast ca. 100 meter nedover fjellsida. Den ene av dem måtte hentes ut med helikopter, sier Kaald. Turkameratene var alle i 40-årsalderen. Den ene av de omkomne er 39 år og fra Kyrksæterøra. Den andre er 46 år, og fra Trondheim. Begge hadde familie og barn.

- Ingen av de to omkomne er blant de som har pleid å være med på å tenne fakler langs stien, sier Kaald.

Redningsaksjon

Redningshelikopter, legehelikopter, politi, brannvesen og ambulansepersonale deltok i redningsaksjonen. Etter to timer ble den siste av de to omkomne hentet ned fra fjellet. De fire andre turkameratene tok seg ned fjellsida på egen hånd, og i løpet av kvelden ble de brakt til Hemne helsesenter på Kyrksæterøra. Der tok et kriseteam fra kommunen imot dem.

Sjokkskader

- Vi har samlet sammen det vi har av folk. Både lege, psykiatrisk sykepleier og prest, sier lensmann Kaald. Han forteller at hele vennegjengen naturlig nok tar det hele forferdelig tungt. To av dem har fått sjokkskader etter ulykken. Seint i går kveld hadde politiet fremdeles ikke fått varslet alle pårørende.