<strong>HELTENE:</strong> Mohamed Rafiq (tv) og Mohamed Iqbal er de store heltene etter lørdagens angrep. Rafiq overmannet gjerningspersonen mens Iqbal slo ham. Torsdag ble de offisielt hedret på politistasjonen i Sandvika. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HELTENE: Mohamed Rafiq (tv) og Mohamed Iqbal er de store heltene etter lørdagens angrep. Rafiq overmannet gjerningspersonen mens Iqbal slo ham. Torsdag ble de offisielt hedret på politistasjonen i Sandvika. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Moskéangrepet i Bærum:

- Tok tak i ham forfra mens han skjøt

Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave er de store heltene etter skyteepisoden i Al-Noor-moskeen på lørdag. Nå forteller de om den dramatiske hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave fikk overmannet Manshaus da han skjøt i Al-Noor-moskeen på lørdag i forrige uke. De var de store heltene etter terrorhendelsen i Bærum.

Begge to var til stede under fredagsbønnen i gymsalen på Rykkinn tidligere i dag.

- Ikke fordi jeg er en helt

Muhammad Rafiq (65) uttaler overfor NRK at han likevel ikke ser på seg selv som en helt.

- Det var takket være Gud, ikke fordi jeg er en helt. Gjerningsmannen var mye bedre trent og sterkere enn meg, men med Guds vilje så klarte jeg å overmanne han, sier Rafiq.

- Gud hjalp meg, og jeg tok tak i ham. Jeg var den gode, han var den onde.

Det skal ha tatt over 20 minutter fra skuddene ble løsnet til politiet kom. Mennene uttaler at de synes det tok lang tid, men klarte likevel å holde gjerningsmannen nede.

- Jeg tok tak i han forfra mens han skjøt, sier Muhammad Iqbal Jave.

<strong>OVERMANNET:</strong> Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave fikk overmannet Manshaus da han tok seg inn i moskeen på lørdag. Her er Rafiq avbildet i forbindelse med fredagsbønnen på Rykkinn fredag. foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OVERMANNET: Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave fikk overmannet Manshaus da han tok seg inn i moskeen på lørdag. Her er Rafiq avbildet i forbindelse med fredagsbønnen på Rykkinn fredag. foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Løsnet to skudd

Muhammad Iqbal sier til Aftenposten at det ble løsnet to skudd mot ham under angrepet i moskeen, men gjerningsmannen traff ikke fordi Muhammad Rafiq tok tak i gjerningspersonen.

Overfor avisa sier mennene at de forsto at et angrep var på gang, men visste ikke umiddelbart hva de skulle gjøre. Derfor stilte de seg opp langs veggen.

- Plutselig så vi en mann i uniform med flere våpen komme inn. Han så meg og løsnet to skudd mot meg. Jeg sto maks to meter fra ham, sier Muhammad Iqbal til avisa.

Rafiq forklarer at han deretter tok et hardt grep rundt overarmen hans, men han hadde en pistol i hendene som han skjøt med to ganger. Heldigvis bommet Manshaus.

Fikk en finger i øyet

Overfor avisa forteller han at han fikk uante krefter da hendelsen skjedde og hoppet på mannen før han tok et hardt grep rundt han og klarte å legge han i bakken.

OSLO: Politiadvokat Fredrik Hjort Kraby sier at gjerningsmannen filmet hele hendelsen med et GoPro-kamera. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Jeg visste at jeg ville dø hvis jeg slapp ham. Derfor holdt jeg ham så hardt som jeg kunne, sier Rafiq.

I basketaket som oppsto, fikk Rafiq en finger i sitt venstre øye.

- Han rettet et kraftig knyttneveslag mot nesa min, men jeg klarte å stoppe slaget. Da måtte jeg også slå tilbake. Jeg hadde ikke noe valg, sier Rafiq.

Overmannet den siktede

Det var rundt klokka 16.00 Manshaus forsøkte å ta seg inn i moskeen ved å skyte seg gjennom en bakdør, da hovedinngangen var låst med pinkode.

Inne i moskeen var det bare tre personer. Rafiq - som er tidligere offiser i det pakistanske luftforsvaret - skal ha klart å overmanne Manshaus og lagt ham i bakken.

Deretter skal Iqbal Jave kommet til og hjulpet til å uskadeliggjøre den terrorsiktede. Manshaus ble pågrepet av politiet over 20 minutter etterpå.

Han ble lagt inn på sykehus umiddelbart etter pågripelsen, og møtte opp i fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag med synlige blåveiser og andre merker etter basketaket.

Sko med spiker

- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Imam ved moskeen, Syed Mohammad Ashraf, tok fredag ettermiddag imot muslimske ledere ved moskeen i Bærum. Der fortalte han om dramaet som utspant seg lørdag.

- Det er et helt forferdelig syn der inne. Å se sporene etter det som har skjedd … Jeg kan ikke tro at de tre som var her, klarte å stoppe en mann som hadde flere ladde våpen, sier imam Syed Mohammad Ashraf til NTB utenfor Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum.

Via tolk fortalte imam Ashraf de muslimske lederne som hadde samlet seg ved moskeen, om noe av det som skjedde i kampen mellom dem som var til stede i moskeen og Manshaus.

- Manshaus hadde på seg noen spesielle sko med spiker under. Mohamed Rafiq hadde ikke på seg sko, og i kampen ble han tråkket på mange ganger. Det er det noe av blodet inne i moskeen kommer av, sier imamen.

Tydelige blodspor

Fredag ettermiddag, etter at han hadde holdt fredagsbønn på Rykkinn skole, tok han imot imamer og ledere fra moskeer over hele Østlandet som kom for å vise sin medfølelse overfor menigheten etter angrepet lørdag.

På teppet og på talerstolen inne i bønnerommet i moskeen er det tydelige blodspor. Det er også kulehull på veggene. I tillegg er glasset i døra Manshaus tok seg inn gjennom knust, og det er kulehull i gulvet ved døra.

- Tusen takk

<strong>ÅSTED:</strong> Manshaus skjøt i stykker en av dørene på Al-Noor-moskeen i Bærum. Utstyrt med flere våpen, hjelm og Gopro-kamera ble han likevel overmannet av to besøkende i moskeen før han rakk å skade noen alvorlig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTED: Manshaus skjøt i stykker en av dørene på Al-Noor-moskeen i Bærum. Utstyrt med flere våpen, hjelm og Gopro-kamera ble han likevel overmannet av to besøkende i moskeen før han rakk å skade noen alvorlig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I går ble Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave tatt imot på politihuset i Sandvika av politimester Beate Gangås og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Der ble de to hyllet for sin innsats da de overmannet den bevæpnede terrorsiktede Philip Manshaus (21) under angrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum lørdag.

- Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde i forbindelse med terrorhendelsen lørdag 10. august, sa Gangås da hun overrakte dem blomster under møtet på politihuset.

- Den raske reaksjonen og håndteringen var med på å forhindre at liv gikk tapt, sier hun.

- En holdt og den andre slo

- De stoppet at liv gikk tapt. En holdt og den andre slo, lenge før politiet kom. Heltene våre vil ha ro og fred i dag for å være sammen med familien, sa forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, til Dagbladet søndag.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Politiet mener Philip Manshaus hadde til hensikt å ramme den muslimske befolkning i Norge da han angrep moskeen lørdag.

Før angrepet er han siktet for å ha drept sin egen stesøster, Johanne Ihle-Hansen (17). Kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser til Dagbladet at funn på åstedet tyder på at drapet med skytevåpen var rasistisk motivert.

Manshaus har ennå ikke latt seg avhøre av politiet, og vil etter planen gi sin første forklaring på politihuset på Grønland i ettermiddag.

Samlet til fredagsbønn

En knapp uke etter at terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) gikk inn i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum samles menigheten til bønn på Rykkinn. Pressen fikk overvære deler av bønnen.

Etter fredagsbønnen uttaler Imam Syed Mohammad Ashraf ved Al-Noor-moskeen i Bærum overfor Dagbladet at de har følt seg veldig godt ivaretatt etter terrorhendelsen på lørdag.

- Vi føler at det norske folk har vist sympati og solidaritet. Vi er også nordmenn, selvfølgelig, men dette ga oss mot og vi føler at vi ikke er alene. Det er en veldig god følelse, sier Ashraf.

Han understreker at de ser på terrorhandlingen som et angrep på hele det norske samfunnet.

Etter talen holdt medlemmene av menigheten fredagsbønn på vanlig måte i flerbrukshallen på skolen. Litt færre enn vanlig møtte opp, ifølge informasjonsansvarlig Waheed Ahmed. Han sier mange er redde.

SE TV: PST forteller på en pressekonferanse mandag at de fikk tips om Philip Manshaus allerede for ett år siden. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Vi har fått meldinger fra flere medlemmer de siste dagene om at de er engstelige etter det som skjedde, sier Ahmed.

Den siste uka har moskeen samarbeidet tett med kommunen. Det er opprettet kriseteam, en telefon medlemmene kan ringe, og under fredagsbønnen på Rykkinn skole var politiet synlig til stede utenfor bygget.

Ahmed opplever at det er hatet mot muslimer de fleste er redde for.

- Mange lurer på hva som har gått galt, og om vi kunne ha gjort noe mer. Har vi vært åpne nok? spør han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer