Tok ti tonn tobakk

TROMSØ (Dagbladet): Svalbard: 10 kr for 50 gram. Fastlandet: 70 kr for 40 gram. Den enorme prisforskjellen har fristet et par dusin nordmenn og russere til å handle mer enn til eget forbruk. Hele ti tonn tobakk kan være ført ulovlig fra Svalbard til Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser kriminalsjef Einar Pedersen ved Tromsø politidistrikt. Foreløpig er 22 personer siktet for smuglingen, ti av dem sitter i varetekt. Pallene med tobakk er beslaglagt som bevis, og seinere vil alt bli destruert.

Naiv KrF-er

Tidenes største beslag av smuglertobakk vil gå opp i røyk i Tromsø, hvis Tollvesenet finner forbrenningsovner med stor nok kapasitet.

Politiets etterforskning avslører at smuglingen har pågått intenst i de isfrie månedene de tre siste årene.

Svalbardbutikken i Longyearbyen, med KrF-politiker Jan Haugan som direktør, har solgt tobakken som etterpå er ulovlig ført til fastlandet. Sjøl om butikken har økt tobakksalget med 52 prosent , har ingen bjeller ringt for direktør Haugan.

- Kanskje har jeg vært litt naiv, sier Haugan til Svalbardposten.

Ryktene gikk

Smuglertobakken er fraktet med MS «Nordbjørn», som går i rute Tromsø- Longyearbyen. Kontrollsjef Svein Richardsen ved Tollvesenet er ikke overrasket over at prisforskjellen på tobakk lokker noen til lovbrudd.

- Men omfanget er langt større enn vi kunne ane, sier Richardsen til Dagbladet. Opprullingen av denne saken har avslørt den hittil største smuglingen av rulletobakk til Norge. Tips og spaning førte til at tollbetjenter og politiet kunne slå til mot fraktebåten som lå ved kai i Tromsø.

- Ryktene gikk om at det var lett å få tak i billig tobakk i Tromsø, forteller Richardsen.