UT PÅ TUR: 
Nord-Koreas leder Kim Jong-il (t.h.) hevdes å ha reist på besøk til Kina. Her er han sammen med det som antas å være sønnen og den framtidige nordoreanske lederen Kim Jong-un. Foto: EPA/KCNA file
UT PÅ TUR: Nord-Koreas leder Kim Jong-il (t.h.) hevdes å ha reist på besøk til Kina. Her er han sammen med det som antas å være sønnen og den framtidige nordoreanske lederen Kim Jong-un. Foto: EPA/KCNA fileVis mer

- Tok toget med sønnen til Kina for å annonsere maktskiftet

Nord-Koreas leder Kim Jong-il skal torsdag ha vært på besøk i Kina. Eksperter tror diktatoren vil forberede kineserne på at han overlater makten til sin yngste sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nord-Koreas leder Kim Jong-il skal torsdag ha vært på besøk i Kina. Eksperter tror diktatoren vil forberede kineserne på at han overlater makten til sin yngste sønn.

Flere kilder i den sørkoreanske regjeringen hevder at Kim krysset grensa til Kina med tog. Ifølge en kilde i Sør-Koreas utenriksdepartement ser det ut til at sønnen Kim Jong-un var med på reisen.

Flere eksperter tror besøket kan ha sammenheng med at Nord-Koreas leder er i ferd med å etablere sønnen som sin etterfølger.

- Andre tegn tyder på at nordkoreanerne trenger økonomisk støtte og annen hjelp. Men de to sakene utelukker ikke hverandre, sier Daniel Pinkston fra organisasjonen International Crisis Group i Sør-Korea.

Viktig partimøte Kim, som ble rammet av slag i 2008, var på et fem dager langt besøk i Kina i mai. Da møtte han blant andre president Hu Jintao.

Besøket denne uken skjer i forkant av et viktig møte i det nordkoreanske kommunistpartiet i september. Denne typen møter er bare blitt holdt to ganger tidligere siden partiet ble dannet i 1948, og det antas at konferansen skal bane vei for Kim Jong-un som Nord-Koreas neste leder.

Partiavisa Rodung Sinmun meldte torsdag at det er utpekt provinsdelegater fra kommunistpartiet til konferansen.

- Besøkte skole Kinesiske øyenvitner forteller at en nordkoreansk delegasjon har besøkt en skole i byen Jilin hvor Kim Jong-ils far, Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung, var elev på 1920-tallet.

En kinesisk politibetjent som ikke ønsker å bli navngitt, sier delegasjonen krysset grensa onsdag. Sørkoreanske kilder mener den nordkoreanske lederen kom til Kina torsdag.

Regjeringen i Kina har ikke bekreftet opplysningene, men understreker at det ikke er unormalt at lederne for de to landene møtes.

(NTB)