Tok tolv dager å kunngjøre valgresultater i Haiti

Bananbonden Jovenel Moïse har erklært seg selv som vinneren.

BRENNER BILDEKK: En motorsykkel passerer brennende bildekk ved en barrikade under en protest. Offentliggjøring av resultatet fra presidentvalgets semifinale førte til uro og vold i visse deler av Port-au-Prince. Resultatet ble offentliggjort på torsdag, tolv dager etter valget. Foto: REUTERS / Andres Martinez Casares
BRENNER BILDEKK: En motorsykkel passerer brennende bildekk ved en barrikade under en protest. Offentliggjøring av resultatet fra presidentvalgets semifinale førte til uro og vold i visse deler av Port-au-Prince. Resultatet ble offentliggjort på torsdag, tolv dager etter valget. Foto: REUTERS / Andres Martinez CasaresVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To dager etter at de foreløpige valgresultatene for presidentvalget i Haiti, det fattigste landet i Amerika, skulle blitt offentliggjort, fikk befolkningen vite hvem som går videre til neste valgrunde. I alle fall tilsynelatende, da de første estimatene har kommet nå.

Som ventet fikk bananbonden Jovenel Moïse, fra det regjerende partiet «Parti Haïtien Tèt Kale» (på norsk:«Det haitiske parti for skallede»), flest stemmer. Han fikk 32,8 prosent av stemmene.

Den tidligere lederen for myndighetenes konstruksjonsbyrå, Jude Célestin, som ved forrige valg ble fjernet like etter første runde i presidentvalget, fikk 25,2 prosent. Det var satt av ti dager til valgopptelling på den karibiske øya, men det tok altså totalt tolv dager før resultatene ble offentliggjort.

- Jeg står foran dere fordi jeg er deres vinner, sa Moïse ifølge France24 da han talte under en pressekonferanse etter at valgresultatet ble kjent.

- Valgfusk har vært problem Presidentvalgets «finalerunde» skal holdes 27. desember i år, etter at lokalvalg og lovgivende valg har blitt holdt. Totalt tar det altså omkring tre måneder å gjennomføre presidentvalget - som begynte 25. oktober - og nærmere fem måneder å bli ferdig med hele valgperioden.

Ingvill Ceide, lederen for hjelpeorganisasjonen Prosjekt Haiti, bor og jobber på øya. Hun tror det er størst sannsynlighet for at Jovenel Moïse kommer til å vinne «finalerunden» i desember.

- Mange her mener det har vært gjennomført juks fra Jovenel Moïse sin side. Jude Célestin og flere av de andre kandidatene har uttalt at de ikke godtar resultatet. At det tar lang tid å få resultater klart er ikke noe nytt her, det er folk vant med, skriver Ceide på epost til Dagbladet.

Lars Leer, førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark, tror også at Moïse kommer til å vinne. Han begrunner dette med at Moïse har mye støtte fra Parti Haitien Tèt Kale. Den nåværende presidenten, Michel Martelly, kommer også fra dette partiet. Leer fremhever at valgfusk har vært et problem ved dette valget også, selv om det relativt sett har vært fredelig.

- Valget fikk positiv mottakelse internasjonalt, men kan ha hatt en del feil ved seg. Valgfunksjonærene har blitt anklaget for å ha benyttet seg av muligheten de hadde til å stemme ved flere valglokaler. Ingen hadde kontroll på om de gjorde det eller ikke, så det er mulig at de samme menneskene har stemt mange ganger, sier Leer til Dagbladet.

Han tror derfor at presidentvalget 25. oktober kan ha blitt omtalt som bedre enn det faktisk var, simpelthen fordi det ikke var så voldelig som valget 9. august.
 
En halv million stemmer Lederen for det provinsjonelle valgrådet på Haiti, Pierre Louis Opont, oppgir ifølge France24 at Jovenel Moise fikk 511 992 stemmer, altså litt over en halv million. Célestin fikk 394 390 stemmer. Dette presidentvalget hadde 54 kandidater, og det var derfor nesten umulig for én av kandidatene å få klart flertall i denne runden.

Haiti har ikke gjennomført folketellinger siden 1986, og den gang var folketallet på fem millioner. I 2012 ble folketallet anslått å være over 9,8 millioner. Landet har lenge slitt med velgerapati, og at anslagsvise tallet for årets presidentvalg er på 29 - 32 prosent deltakelse anses som en positiv endring fra forrige presidentvalg.

Likevel har også dette valget slitt med diverse utfordringer, blant annet anklager om omfattende juks. Før valget var over, fortalte Ceide Dagbladet på epost at stemmer skal ha blitt «kjøpt og betalt», eller at de samme personene har stemt flere ganger. I tillegg er det utfordringer knyttet til valglokalene.

- Valget, som skal være anonymt, foregår bak improviserte papplater som overhodet ikke skjuler hva du holder på med. De ulike politiske partiene får utdelt et vist antall «mandatairs sertifikat». Mange av de som skal stemme er analfabet, og meningen er da at de skal få hjelp fra de med slike sertifikater, så de kan stemme på korrekt person, skrev Ceide til Dagbladet.

BRENTE KANDIDATER: Presidentkandidat Moise Jean-Charles' støttespillere reagerte sterkt på at det etter presidentvalgets «semifinale» ble funnet brente stemmsedler i et forlatt hus i Haitis hovedstad, Port-au-Prince. Jean-Charles gikk ikke videre til presidentvalgets «finalerunde». Det har kommet flere beskyldninger om valgfusk i presidentvalget, og derfor ble det satt av to dager til å vurdere disse beskyldningene. I valgets «semifinale» måtte velgerne avgjøre hvem av totalt 54 kandidater som passet best for dem. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
BRENTE KANDIDATER: Presidentkandidat Moise Jean-Charles' støttespillere reagerte sterkt på at det etter presidentvalgets «semifinale» ble funnet brente stemmsedler i et forlatt hus i Haitis hovedstad, Port-au-Prince. Jean-Charles gikk ikke videre til presidentvalgets «finalerunde». Det har kommet flere beskyldninger om valgfusk i presidentvalget, og derfor ble det satt av to dager til å vurdere disse beskyldningene. I valgets «semifinale» måtte velgerne avgjøre hvem av totalt 54 kandidater som passet best for dem. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL Vis mer

Én av anklagene mot de som skulle hjelpe analfabete velgere, er at de i virkeligheten lurte dem til å stemme på noen andre kandidater.

FNs kolerautbrudd I få land tar det lenger tid å få vite et valgresultat, enn i Haiti. Staten, som ble grunnlagt i 1804 etter det aller første vellykkede slaveopprøret i en koloni grunnlagt av europeere, har helt siden den gang slitt med fattigdom, dårlig infrastruktur, korrupsjon, massakrer, epidemier og presidenter som har tømt statskassen.

I 2010 ble landet rammet av et jordskjelv som drepte mer enn 160 000, og gjorde 1.5 millioner mennesker husløse. Etter jordskjelvet var FN-delegasjoner i Haiti for å hjelpe befolkningen. Det som begynte som konspirasjonsaktige påstander på private hjemmesider - at nepalske FN-soldater hadde forårsaket kolera på øya ved å forurense drikkevannet i en elv - ble etterhvert omtalt som et sannsynlig scenario. Skandalen var et faktum da en FN-rapport bekreftet at epidemien sannsynligvis var forårsaket av noen av deres nepalske ansatte. Mer enn 8000 mennesker døde, og totalt 650 000 ble syke. Landets manglende helsetjenester og dårlige sanitærforhold får også skylden for det omfanget epidemien fikk.

Ikke et katastrofeland Haiti er fremdeles svært preget av disse hendelsene, og landets mange katastrofer har også vært populære vinklinger i mediene. Det har dermed sjelden blitt omtalt i mediene når ting har gått bra.

Tidligere denne uka skrev Dagbladet om valget og de utfordringene som har kommet opp underveis. Jørgen Sørlie Yri, universitetslektor ved Det humanistiske fakultet på NTNU sa den gang at han tror at Haiti har hatt noe fremgang siden jordskjelvet i 2010, og henviste til det han så i løpet av sitt Haiti-besøk i mars 2015.

- Det var betydelig flere nye bygg i Port-au-Prince. Jeg så noen husprosjekter, og at folk malte og fikset gatene. Jeg tolker det som gode tegn i en vanskelig tid for landet. Man ville nok ikke prioritert det å legge asfalt om folk ikke hadde mat. Samtidig er det stadig titusener av mennesker som bor i teltleirene som har stått siden jordskjelvet, så en ny president vil få hendene fulle, sa Yri til Dagbladet.

Leer håper at Norge vil støtte prosjekter som bidrar til å bygge Haiti på lang sikt.

- Norge må fokusere på langsiktig bistand som bygger opp statsinstitusjonene og det sivile samfunn. Det må være prosjekter som har god erfaring i Haiti og er bistandsstøttet, og som er drevet av lokale. Det bør styrke lokale entreprenører, og ha et utdanningsfokus. Det skal ikke være utlendinger som driver det, for haitierne må lære seg å bygge sine egne institusjoner, sier Leer til Dagbladet.

 

MIDLERTIDIG SEIERHERRE: Ingen vet hvordan valgets finalerunde vil gå, men Jovenel Moïse erklærte likevel at han er valgets vinner, da det ble holdt en pressekonferanse i Port-au-Prince i går. Han vant semifinalen, men ifølge valgresultatene har kun én av tjue haitiere stemt på ham. Haiti sliter med velgerapati, og det anses derfor som positivt at så mange som 29 - 32 prosent av befolkningen stemte ved dette presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
MIDLERTIDIG SEIERHERRE: Ingen vet hvordan valgets finalerunde vil gå, men Jovenel Moïse erklærte likevel at han er valgets vinner, da det ble holdt en pressekonferanse i Port-au-Prince i går. Han vant semifinalen, men ifølge valgresultatene har kun én av tjue haitiere stemt på ham. Haiti sliter med velgerapati, og det anses derfor som positivt at så mange som 29 - 32 prosent av befolkningen stemte ved dette presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL Vis mer