Tok Tønne-lånet opp i korrupsjonsforedrag

Korrupsjonsjeger Eva Joly (58) ser ikke på Kjell Inge Røkkes lån til eksstatsråd Tore Tønne som et vanlig lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Joly holdt i går gjesteforelesningen «Korrupsjon - den økonomiske globaliseringens problem» på juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen. I halvannen time snakket hun om organisert kriminalitet, hvitvasking av penger, korrupsjon, bestikkelser og økonomisk kriminalitet i sin alminnelighet - også Tønne-saken ble nevnt.

Den internasjonalt anerkjente korrupsjonsjegeren har særlig bitt seg merke i at Tore Tønne har lånt tre millioner kroner fra Kjell Inge Røkkes Aker RGI. Tønne har innrømmet at han ikke har avtalt noen nedbetalingstid og at han heller ikke har betalt noe på lånet den tidligere statsråden ifølge egne ord fikk i april i år. Foran et smekkfullt auditorium slo Joly fast at for henne framstår ikke lånet som et så ordinært lån som Tønne framstiller det som.

- Jeg vet ikke om dette er et lån, jeg. Der jeg har studert, har jeg lært at et lån har både renter og avdrag og at det skal nedbetales, sa Joly. I samme åndedrag ga hun et verbalt spark til advokathuset BA-HR.

Etter forelesningen ba Dagbladet om en utdyping av hvordan hun så på pengeforbindelsen mellom Røkke og Tønne.

- Hvis du mener det ikke er et lån, hva mener du da det er?

- Jeg sa det for å illustrere at Norge har et problem med habilitet. Norge har ikke nødvendigvis mindre problemer enn andre land.

- Ser du denne saken i en korrupsjonssammenheng?

- Det vil jeg ikke uttale meg om, svarer Joly.

Jusprofessor og ekspert på offentlig rett Jan Fridthjof Bernt var til stede under Jolys forelesning.

- Hun ga oss en vekker om forholdene her hjemme, sier Bernt.

Jussprofessoren oppfordrer Tønne til å gi en fullstendig redegjørelse for sine forbindelser med Røkke, Aker RGI og Kværner.

- Det må være et absolutt krav til våre politikere at det ikke skal kunne reises tvil om deres uavhengighet og uhildethet i forhold til mektige aktører i næringslivet, sier Bernt.