Covid i Kina:

Tok U-sving: Frykter dødelig coronabølge

Kinesiske myndigheter, som har tviholdt på sin strenge coronahåndtering, har plutselig snudd på hælen. Det kan få dramatiske konsekvenser, mener eksperter.

LOCKDOWN: To personer i heldekkende smittevernutstyr gjør seg klare til å gå inn i en bygning som nylig er satt i locdown i Beijing fredag 2. desember. Foto: Thomas Peter/ Reuters / NTB
LOCKDOWN: To personer i heldekkende smittevernutstyr gjør seg klare til å gå inn i en bygning som nylig er satt i locdown i Beijing fredag 2. desember. Foto: Thomas Peter/ Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av verden har åpnet opp og sakte, men sikkert gått tilbake til hverdagen slik man kjente den før pandemien, har millioner av kinesere merket liten forskjell.

Kinesiske myndigheter har holdt fast på strategien de valgte seg tidlig: Forsøke å holde smitten helt borte.

Strategien har ført til at millionbyer har gått i lockdown etter et fåtall smittetilfeller, og innbyggerne har vært underlagt et knallhardt covid-regime i snart tre år.

U-sving etter dødsbrann

Da coronasmitten igjen økte i høst, raslet myndighetene nok en gang med lockdown-sabelen.

En dødelig brann skulle imidlertid føre til voldsomme protester mot coronareglene i over 20 kinesiske byer, etter meldinger på sosiale medier om at beboerne i den brennende boligblokka ikke kom seg ut fordi bygningen var i lockdown.

ØKER: Smittetallene har økt kraftig i Kina den siste tida. Her er en person i smitteverndrakt avbildet i finansdistriktet i Kina i november. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB
ØKER: Smittetallene har økt kraftig i Kina den siste tida. Her er en person i smitteverndrakt avbildet i finansdistriktet i Kina i november. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Vis mer

Myndighetene har benektet at dette er tilfellet, skriver Reuters.

Men etter de omfattende protestene har myndighetene tatt en real U-sving i strategien den siste tida, og ønsker nå mer målrettede tiltak framfor totale nedstenginger.

Visestatsminister og landets coronastrateg, Sun Chunlan, kunne forrige uke meddele at Kina «hadde bestått testen» og nå befant seg i en «ny situasjon», skriver The Guardian.

DEMONSTRERER: Videoer skal vise demonstranter som går til angrep etter at det har blitt innført nye coronatiltak i Kina. Vis mer

Estimerer mange dødsfall

Omikronvarianten, som er vurdert mer smittsom enn forgjengerne, vil derfor trolig slå innover landet den kommende tida, i takt med at det lettes på tiltakene.

Eksperter har imidlertid påpekt at noen full gjenåpning av Kina trolig ikke vil være aktuelt før tidligst i mars, gitt dårlig vaksinasjonsdekning, skriver Reuters.

PROTESTER: Den siste tida har det vært omfattende protester i mange kinesiske byer over myndighetenes coronahåndtering. Her fra Shanghai i slutten av november. Foto: AP / NTB
PROTESTER: Den siste tida har det vært omfattende protester i mange kinesiske byer over myndighetenes coronahåndtering. Her fra Shanghai i slutten av november. Foto: AP / NTB Vis mer

I Kina er det en relativt lav vaksinasjonsdekning både hva gjelder grunnvaksinasjon og oppfriskningsdose. Og blant den utsatte befolkningen over 80 år er det bare 40 prosent som har fått en oppfriskningsdose, ifølge The Guardian.

I tillegg er det omtrent ingen som har antistoffer fra tidligere gjennomgått coronasykdom, fordi smittetilfellene har blitt holdt på et minimum gjennom hele pandemien.

Estimater for hvor mange dødsfall Kina kan stå overfor dersom de går for en full gjenåpning nå, har spent seg fra 1,3 millioner til mer enn 2 millioner, ifølge Reuters.

Enkelte forskere mener imidlertid at dødstallene kan reduseres drastisk med økt fokus på å vaksinere befolkningen.

CORONA: Kina sin nullsmittestategi skaper kaos hos ansatte i verdens største iPhone-fabrikk. REPORTER: Emily Solem-Young, VIDEO: Twitter @StephenMcDonell & @jenniferzeng97. Vis mer

Advarer

På grunn av vaksinasjonsdekningen advarer epidemiologer om store problemer med Kinas nye coronastrategi, skriver The Guardian.

- Studier av omikron har hittil vist at det er en liten reduksjon i alvorlighetsgraden av sykdommen, men ikke en stor en, sier Linda Bauld, professor i folkehelse ved universitetet i Edinburgh, til avisa.

Da bølgen av omikron slo innover for eksempel Storbritannia, hadde om lag 95 prosent av befolkningen antistoffer fra enten vaksiner eller gjennomgått sykdom, påpeker hun.

LETTELSER: Innbyggerne i distriktet Haizhu kunne gå tilbake til en mer normal hverdag etter at det ble lettet på coronatiltakene. Foto: AP / NTB
LETTELSER: Innbyggerne i distriktet Haizhu kunne gå tilbake til en mer normal hverdag etter at det ble lettet på coronatiltakene. Foto: AP / NTB Vis mer

Svakheter i helsevesenet

Det blir også pekt på store svakheter ved det kinesiske helsetilbudet, og hvordan sykehuskapasiteten i Wuhan sto i knestående etter coronautbruddet der i pandemiens begynnelse.

Avisa viser til Hongkong. Med et bedre helsevesen enn Kina, opplevde de likevel et stort antall døde fra en relativt liten smittebølge som rammet våren 2022.

- Selv om data indikerer at omikron er mye mindre alvorlig enn deltavarianten, så har vi sett hvor dødelig omikron kan være når det ikke er noen historie med tidligere eksponering og med begrenset vaksinasjon av sårbare grupper, som de eldre, sier professor Martin Hibberd, ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, til The Guardian.

VAKSINE-PROBLEMER: Kinas president Xi Jinpig skal ha problemer med å få befolkningen til å vaksinere seg. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB
VAKSINE-PROBLEMER: Kinas president Xi Jinpig skal ha problemer med å få befolkningen til å vaksinere seg. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB Vis mer

Vil trappe opp

Kinesiske myndigheter har varslet at de vil trappe opp vaksinering av de eldste, men mange skal være uvillige til å la seg vaksinere.

Kinas kommunistiske parti skrev i en pressemelding søndag at «noen har sådd tvil om trygghet og effektivitet for landets nye coronavaksine».

- Eksperter sier at denne oppfatningen er feil, het det i pressemeldingen, som la til at vaksinene som blir produsert i Kina er trygge.

Utenlandske vaksiner er ikke godkjent for bruk i Kina, og president Xi Jinping skal være uvillig til å endre standpunkt og ta imot «bedre coronavaksiner fra Vesten», sa USAs øverste etterretningssjef Avril Haines lørdag, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer