Tok UP-kollega i 144 km/t

Politiet forfalsket logg så han slapp å miste lappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den kvinnelige UP-betjenten kjente igjen kollegen hun og partneren stoppet i fartskontroll på E6 i Rygge kommune i Østfold, melder NRK Østfold

Kollegen ble tatt i 144 kilometer i timen i 100-sonen. En fart som skulle ha kostet ham lappen. Og det ville kostet ham jobben i og med at han fra årsskiftet skulle over i utrykningspolitiets tjeneste.

Betjentene forandret derfor loggen slik at kollegaen bare hadde kjørt i 135 kilometer i timen, og ikke 144. Dermed kunne han slippe med forenklet forelegg og beholde lappen.

Dårlig samvittighet

UP-betjentene hadde med seg en politistudent under fartskontrollen. Etter å ha kjørt denne hjem, ble de grepet av dårlig samvittighet.

Kvinnen ringte derfor sin egen sjef og forklarte hva de hadde gjort. Videre ba hun selv om at saken skulle etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

I Sarpsborg tingrett er begge betjentene dømt for 60 dagers betinget fengsel og 10 000 kroner hver i bot.

- Dette representerer en meget kritikkverdig særbehandling av en kollega, i strid med de likhetsprinsipper som gjelder for all myndighetsutøvelse. Dette må det reageres markert mot, av hensynet til den allminnelige lovlydighet og for å opprettholde den tillit som i særlig grad politiet er avhengige av, skrives det i dommen.

Retten fant det imidlertid formildende at betjentene selv la kortene på bordet overfor sine overordnede før saken ble kjent.