Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok ut 100 000 fra Røkkes konto

Uttaket var signert Røkkes assistent John Inge Valand. Aktor mener pengene ble brukt på svenske båtsertifikater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den såkalte båtsertifikatsaken er i gang i Oslo tingrett.

Kjell Inge Røkke (47) er tiltalt for korrupsjon og falsk forklaring i forbindelse med at han våren 2001 skaffet seg svensk båtsertifikat.

På tiltalebenken sitter også Røkkes assistent John Inge Valand, samt båtmekler Erik Øye og den svenske skipsinspektøren Claes Pallin. Røkkes tidligere båtmekaniker Robert «Bobby» Matos er også tiltalt, men han er ikke til stede i rettssalen.

Ifølge tiltalen skal Røkke i perioden mai til juli 2001 bestukket Pallin - via Øye - for å få utstedt båtsertfifikater til seg selv, Valand og Matos, uten å avlegge eksamen.

- Overdimensjonert

Hovedaktor Susie Bergstrand startet sitt innledningsforedrag med å minne om sakens alvorlighet, men henvendte seg deretter til pressen, som hun mener er for opptatt av Røkkes rolle.

- Jeg vil minne om at det er fem tiltalte i saken. Pressen retter søkelyset i stor grad mot én person - nemlig Kjell Inge Røkke.

Røkke fulgte ivrig med under aktors innledningsforedrag, bladde i dokumentene og diskuterte med forsvarer Ellen Holager Andenæs.

Sentralt i påtalemyndighetenes sak er et møte på Røkkes kontor på Aker Brygge 21. mai 2001. Alle de tiltalte, muligens unntatt Matos, var til stede under dette møtet, og aktoratet mener det praktiske rundt sertfikatene ble avtalt på dette møtet.

- Møtet er sentralt i saken. Resultatet ser ut til å være at de tiltalte fikk utstedt sertifikat av Pallin, som var autorisert til dette, sa Bergstrand.

Aktor fortsatte med å gå gjennom en rekke transaksjoner fra en av Røkkes kontoer i mai 2001. Kontonoen disponeres av blant andre Kjell Inge Røkke selv og hans personlige assistent og medtiltalt i saken, John Inge Valand.

Politiet innhentet tillatelse til å gjennomgå Røkkes konto, noe han ikke motsatte seg.

- Politiet har avdekket pengeoverføringer mellom de tiltalte i forkant og i etterkant av dette møtet, sa aktor.

Tok ut 100 000

Bergstrand brukte tid på å forklare retten at det dagen etter møtet ble gjort et uttak på kroner 100 000 fra Røkkes konto, signert John Inge Valand. Ifølge tiltalten skal Erik Øye ha mottatt 100 000 kroner i betaling for båtsertifikatene.

- Det er ikke mange beløp på 100 000 kroner, det er dette ene, sa aktor med referanse til kontoutskriftene.

Utskriftene viser også flere overføringer av mindre beløp fra Røkkes konto til Erik Øye.

Disse transaksjonene vil uten tvil bli gjenstand for stor oppmerksomhet når de tiltalte skal forklare seg. Sammen med Øyes forklaring utgjør de en av viktig del av saken.

Deretter gikk aktor over til å gå gjennom kvalifikasjonene som kreves for å få utstedt et svensk båtsertifikat lik det Røkke anskaffet seg. Hun hevder at ordinær undervisning er omtrent 100 timer.

Tidligere i dag nektet alle de fem tiltalte straffskyld. Eneste unntak var Kjell Inge Røkke, som innrømmet at han hadde kjørt luksusbåten «Celina Bella» ved to anledninger uten gyldig sertifikat. Men også han nekter for de alvorligste tiltalepunktene.

TILTALT: Kjell Inge Røkkes personlige assistent og «butler» John Inge Valand.
Hele Norges coronakart