Tok ut pengene til psykisk utviklingshemmet

Ansatte i Oslo Kommune svindlet klienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere av Oslo Kommunes ansatte har blitt tatt i å stjele fra brukere i boliger for psykisk utviklingshemmede.


I bydel Sagene ble en miljøarbeider avskjediget etter å ha tatt ut penger med minibankkortet til en psykisk utviklingshemmet beboer.

Dette og flere andre tilfeller av tyveri fra barnehager, eldreboliger og psykisk utviklingshemmede kommer fram i en rapport fra Kommunerevisjonen til kontrollutvalget i Oslo kommune, som Dagbladet.no har fått tilgang til.

Strammer inn

Nå vil Oslo Kommune bekjempe utro tjenere. De har igangsatt et prosjekt hvor de skal gjennomgå forvaltningen av beboermidler ved minst èn bolig i hver bydel.

- Vi går ut til endel boliger og ser på internkontroll og regnskap. Der hvor ting ikke er i orden vil vi gå dypere inn, sier Kommunerevisor Frits Eriksen til Dagbladet.no.

Stjal medisiner og mat

En lang rekke grove tilfeller kommer fram i rapporten:

 • I bydel Østensjø ble en hjemmehjelp anmeldt for å stjele smertestillende og beroligende medikamenter fra to brukere.
 • I samme bydel var det i en periode på et par år flere tyverier av matvarer i en barnehage. Personalet ble frastjålet penger, helt opp til tusen kroner i enkelte tilfeller. De ansatte anmeldte disse tilfellene tre ganger, men i hvert tilfelle ble sakene henlagt av politiet. Fra november 2004 begynte barnehagen å registrere hvem som kom og gikk etter klokken fem på ettermiddagen.

  Det kom fram at en renholder var den eneste som hadde muligheten til å stjele på de aktuelle tidspunktene.

  Vedkommende fikk sparken av barnehagen, og renholderen fikk til slutt et forelegg på 1500 kroner.

 • En annen utro ansatt fylte bensin på sin private bil med bydelens bensinkort. Dette skjedde 15 ganger og utgjorde tilsammen 5207 kroner.


  Omsorgstjenester

  Fem av de ti sakene som ble innrapportert i 2005 gjaldt brukere av hjemmetjenester eller brukere av kommunens omsorgstjenester.

  Eriksen forklarer at i de fleste tilfellene var det administrasjonen i bydelene som selv tok kontakt med Kommunerevisjonen.

  - Hvor vanskelig er det å lure penger fra beboere?

  - Hvis internrutinene følges blir det mye vanskeligere, sier Eriksen.

TOK UT PENGER PÅ KLIENTENS MINIBANKKORT: En av de utro tjenerne som er avslørt av Oslo Kommune.