DREPT: 19 år gamle Nasratullah Hashimi ble drept mandag kveld. Av medelever og lærere beskrives han som tillitsfull, lærevillig og ivrig. FOTO: Privat
DREPT: 19 år gamle Nasratullah Hashimi ble drept mandag kveld. Av medelever og lærere beskrives han som tillitsfull, lærevillig og ivrig. FOTO: PrivatVis mer

Dobbeltdrapet i Trondheim:

- Tok vare på andre som ikke hadde det så greit

19 år gamle Nasratullah Hashimi var en av dem som ble drept i Trondheim mandag kveld. Av lærere og medelever beskrives han som tillitsfull, lærevillig og ivrig.

TRONDHEIM / OSLO (Dagbladet): Tirsdag gikk politiet ut med navnene på de to tenåringene som ble drept i Trondheim kvelden i forveien. Det var 19 år gamle Nasratullah Hashimi og 17 år gamle Reza Alizada som mistet livet etter å ha blitt utsatt for vold på en privat adresse.

Totalt var fire involvert i hendelsen. Et tredje voldsoffer som på dramatisk vis klarte å varsle politiet om hendelsen, og en fjerde tenåring som nå har status som siktet i saken. Begge er afghanere, og begge er 18 år.

Alizada og de to sistnevnte var alle elever på Heimdal videregående skole i Trondheim. Rektor ved skolen, Elisabeth Tandstad, forteller at hun reagerte med sjokk da hun mottok beskjeden tirsdag morgen.

- Første reaksjon var med sjokk og vantro. Så går man inn i beredskapsmodus, og tenker på hvem kontakter vi, og hva skal vi gjøre først, sier Tandstad til Dagbladet.

Har du bilder, tips eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no.

- Utrolig trist dag

Alle de tre involverte elevene er en del av skolens grunnskolegruppe, som er en del av Trondheim kommunes voksenopplæring.

- Det har vært en utrolig trist dag. Spesielt for dem som i grunnskolegruppa, men også alle andre på skolen var preget. Man merket det på stemningen, sier Tandstad.

Både ved Heimdal videregående skole og ved Melhus videregående skole ble det holdt møter med beredskapsgruppa, samt noen fra kriseteamet i kommunen.

SKREMT: Tina Hoem satt i etasjen under da det skjedde et dobbeltdrap i Trondheim mandag. Minutter seinere satt en hardt skadd ung gutt på trappa hennes. Video: Lars Eivind Bones /Reporter: Trym Mogen Vis mer

Fikk beskjeden på natta

På sistnevnte skole var Nasratullah Hashimi elev. Av medelever og lærere beskrives han som tillitsfull, lærevillig og ivrig.

Rektor ved skolen, Hanne Mari Sæther, forteller at hun først tenkte at hendelsen ikke kunne involvere en elev ved deres skole. Men natt til tirsdag fikk hun nettopp den beskjeden.

Tirsdag morgen fikk alle elever ved skolen beskjed om Hashimis bortgang så å si samtidig.

- Elever er jo like forskjellige som alle andre. Noen trodde ikke det var sant, noen var sjokkerte, mens andre mimret tilbake til siste gang de så ham, sier hun til Dagbladet.

Alle de fire involverte kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere. Sæther forteller at de har tatt spesielt godt vare på elever som er i samme situasjon.

- Hele følelsesspekteret har vært representert i dag, forteller hun.

DOBBELTDRAP: Politiadvokat Eli Nessimo svarer på spørsmål i forbindelse med dobbeltdrapet i Trondheim mandag. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vanskelig situasjon

Da Hashimi kom til Norge høsten 2015, ble han sendt til Åkershagan transittmottak i Stange. Daværende mottaksleder, Erling Segelstad, forteller at han husker Hashimi godt.

- Han var en god person med mange venner, og som tok vare på andre som ikke hadde det så greit. Som så mange andre asylsøkere som kom til Norge på det tidspunktet, var han også i en vanskelig situasjon, sier Segelstad til Dagbladet.

Han opplevde at denne gruppa ungdommer bar på mye sorg og smerte.

- Alle ungdommer trenger omsorg, kjærlighet og trygghet. Disse ungdommene hadde ikke trygghet. De visste ingen ting om utfallet av asylsøknaden, sier Segelstad og legger til:

- Det finnes mange barn i Norge som ikke vet hvor de skal være neste uke, og risikerer å bli hentet av politiet og sendt ut av landet.

Åsted: Politiet har siktet en ung mann for dobbeltdrap i Trondheim. Kommunen antar at alle de involverte er enslige mindreårige asylsøkere. Video: Lars Eivind Bones / reporter: Trym Mogen Vis mer

Livsglede

Segelstad forteller at han i dag har snakket med en av Hashimis beste venner. Han fortalte at sist gang han snakket med Hashimi, så var han lettet for å ha fått oppholdstillatelse i Norge.

- Vennen fortalte at Nasratullah var lettet, glad og satte oppriktig pris på hvordan han ble møtt av Trondheim kommune. Oppholdstillatelsen hadde gitt ham framtidshåpet og livsgleden tilbake, og angsten for å bli sendt ut var borte.

De to drepte hadde fått oppholdstillatelse i Norge, mens den drapssiktede hadde uavklart status.

Ordfører Rita Ottervik sier at Trondheim kommune først begynte å ta imot såkalt uavklarte enslige mindreårige i fjor. Det vil si ungdommer som ikke vet om de får bli, eller når de eventuelt blir sendt ut.

- Det krever mer, konstaterer Ottervik.

Voldshendelse

Klokka 17.54 mandag kveld fikk politiet melding om at en alvorlig voldshendelse fant sted i Trondheim sentrum. På den private adressen ble Hashimi og Alizada drept, mens en tredje tenåring ble alvorlig skadd og sendt til sykehus.

Sistnevnte ledet politiet til den siktede, som ble pågrepet på jernbanestasjonen i Trondheim. I forbindelse med pågripelsen avfyrte politiet skudd mot mannen. Også han betegnes som alvorlig skadd.

Politiet har opplyst om at det ble brukt et redskap under voldshendelsen, men forteller til Dagbladet at de ennå ikke har gjort funn av drapsvåpenet.