- Tokiga norrbaggar

STRÖMSTAD (Dagbladet): Ola Nordmann bryter alle grenser i Sverige. Svenskene fortviler over de norske ferieturistenes mangel på oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare til nå i juli har Sjöräddningen i Strömstad 42 ganger måttet assistere norske båtfolk. På samme tid har bare to svensker vært i havsnød.

- De kommer hit med de dyreste båtene og det mest avanserte navigeringsutstyret, men vet tydeligvis ikke hvordan det skal brukes, sier skipper Klas Johansson på redningsbåten «Gustav B. Thorden».

Johansson har lang erfaring med å redde nordmenn i havsnød. I fjor på denne tida måtte han blant annet rykke ut da Røkkes båt «Celina Bella» gikk på grunn.

- De har både GPS og radar om bord, men bruker det ikke. Her om dagen møtte jeg en nordmann som hadde forsøkt å navigere etter et kart han hadde revet ut fra en telefonkatalog, sier Johansson til Dagbladet.

Misbruker nødnummer

Riktignok kryr det av norske båter ute i den svenske skjærgården i juli. Men når 95 prosent av alle som må reddes er nordmenn, er det ikke rart svenskene gjør seg noen tanker.

- I løpet av tre dager måtte vi to ganger redde en nordmann som ikke greide å navigere seilbåten inn til kai, sier Johansson.

Nordmenn i Sverige har tydeligvis få begrensninger. Ofte har Sjöräddningen problemer med nordmenn som bruker nødkanalen, VHF 16, til å skravle om vær og vind. Også nødnummer 112 og nummeret direkte til redningsbåten blir misbrukt. At nordmenn i Strömstad heller nedpå med alkohol, er et kjent fenomen.

- Det blir en del fyll på sjøen. Nordmenn står vel for omkring 50 prosent av sjøfylla her, sier politibetjent Henrik Röberg i Strömstad-politiet.

Sjøfyll

Også Sjöräddningen treffer rett som det er på fulle nordmenn i båt.

- I Sverige fins det ingen regel for hvor mye du kan ha i promille når du kjører båt, men dersom båtkjøringen vekker oppsikt, kontakter vi Kystbevoktningen, sier skipperen.

Sjöräddningen er det svenske motstykket til Redningsselskapet i Norge. De fleste jobber frivillig på båten gjennom sommeren. En av de frivillige er skipperens norske kjæreste, Lisa Wille. Hun har en klar oppfatning av nordmenn i Sverige.

- Jeg skjems. Du ser og hører ting du aldri skulle tro du skulle få oppleve, sier Lisa Wille.

- Irriterer

Oppførselen til tross, Strömstad-væringer Dagbladet snakket med, sier de ønsker nordmenn velkommen. Så står da også nordmenn for store deler av omsetningen i byen.

Politiinspektør Bertil Svennemark er likevel ikke så sikker på om folk i Strömstad er begeistret for nordmenn.

- Helt ærlig så skaper nordmenn en del irritasjon for folk som bor her, sier Svennemark.

Han jobber i Göteborg-politiet, men er denne sommeren overført til Strömstad for å holde nordmennene under oppsikt.

- De parkerer jo helt vilt. De setter fra seg bilene midt på fotgjengerfelt og i motsatt kjørefelt og lager en masse trafikkproblemer, sier Svennemark.

STOR FART: Politiinspektør Tomas Klasson skriver ut bot til en norskregistrert Volvo i 50-sonen utenfor Strömstad.
PÅ VAKT: Skipper Klas Johansson på redningsbåten «Gustav B. Thorden» må stadig rykke ut fordi nordmenn går på grunn i den svenske skjærgården.