Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tokyo-børsen stuper etter nedtur i USA

Falt med over 7 prosent tirsdag morgen.

NEDTUR: Nikkei-indeksen i Tokyo falt tirsdag morgen, etter det voldsomme børsfallet i USA på mandag. Foto: REUTERS / Toru Hanai / NTB scanpix
NEDTUR: Nikkei-indeksen i Tokyo falt tirsdag morgen, etter det voldsomme børsfallet i USA på mandag. Foto: REUTERS / Toru Hanai / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 4,73 prosent tirsdag og følger den verste dagen på Wall Street siden 2011.

Tokyo-børsen startet dagen i rødt med en nedgang på 4,7 prosent, og noen timer senere var fallet på hele 7,1 prosent. Men den hentet seg inn igjen, og ved stengetid var aksjekursene ned med 4,73 prosent.

Også andre asiatiske børser startet dagen med en solid nedtur. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt 3,2 prosent og Kospi-indeksen i Seoul 3 prosent.

Det er det verste fallet på en dag i prosentpoeng siden Donald Trump ble USAs president. Den bredere Topix-indeksen falt med 4,4 prosent.

- Investorene selger ut etter de store fallene fredag og mandag på Wall Street, sier Toshihiko Matsuno, analytiker fra SMBC Niko Securities, til AFP.

USA-nedtur

Også andre børser i Asia merket nedturen i USA mandag, da den industritunge Dow Jones-indeksen opplevde det største fallet på en dag siden finanskrisen i 2008, målt i poeng.

Indeksen opplevde et større prosentmessig fall under en av handledagene i 2011.

Tirsdag morgen falt Hang Seng-indeksen i Hongkong 3,2 prosent og Kospi-indeksen i Seoul 3 prosent.

Dow Jones-indeksen endte ned 1175 poeng i løpet av mandagen, og stoppet til slutt på 24 346,13 poeng. Det er omtrent samme nivå som for en måned siden.

Mens børsen stupte mandag, gikk president Donald Trump på scenen i Ohio. Ifølge det amerikanske nettstedet The Hill falt Dow Jones-indeksen hele 500 poeng, fra 25 000 til 24 500, bare mens presidenten holdt talen om sin skatteplan.

Trump nevnte ikke børsfallet under talen, men Det hvite hus forsøkte i timene etter å tone ned betydningen av børsfallet.

Markedet svinger, og økonomien er på rett spor, var budskapet.

- Selv om det er en en-dags-svingning, så er markedet fremdeles mye bedre enn det var da Trump ble president, sa talsmann for Det hvite hus, Hogan Gidley, ifølge Politico.

Etter at investorene har sørget for en rekke nye børsrekorder for USA de siste månedene, begynte markedene å falle forrige uke.

Fremdeles på høyt nivå

Fredag falt alle de tre toneangivende indeksene over 2 prosent. Det kraftige fallet forklares blant annet med frykt for at det sterke arbeidsmarkedet vil få sentralbanken til å øke renta raskere enn ventet.

Markedene har steget kraftig det siste året, og selv med nedgangen mandag er indeksene fortsatt på et høyt nivå.

Analytikere peker på to årsaker til at kursene faller. For det første har det amerikanske aksjemarkedet gått fra den ene rekorden til den andre det siste året, noe som gjør at fallet kan tolkes som en motreaksjon, der investorene høster sine gevinster.

Frykt for renteøkning

Makroøkonomisk kan kursfallene skyldes nervøsitet for at den amerikanske sentralbanken vil bli nødt til å reagere på stigende inflasjon ved å komme med raskere renteøkninger enn hva finansmarkedene har kalkulert med.

Frykten fikk næring fredag da nye tall viste en økning i de amerikanske gjennomsnittslønningene på 2,9 prosent. Det var vesentlig høyere enn forventet, og den høyeste lønnsøkningen siden juni 2009.

Også i Europa var det en dårlig dag på børsene mandag. I Tyskland falt for eksempel DAX-indeksen til det laveste nivået på fire måneder.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!