TRANGT: Med sine 13,4 millioner innbyggere på et område som bare er fire ganger så stort som Oslo, er Japans hovedstad Tokyo en av byene i verden hvor befolkningstettheten er aller høyest. Det vil myndighetene gjøre noe med. Foto: NTB Scanpix
TRANGT: Med sine 13,4 millioner innbyggere på et område som bare er fire ganger så stort som Oslo, er Japans hovedstad Tokyo en av byene i verden hvor befolkningstettheten er aller høyest. Det vil myndighetene gjøre noe med. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tokyo-trengsel tvinger fram «desperat» tilbud

I Japans hovedstad er befolkningen så stor at byen ikke klarer flere. På landet er det folkemangel. Nå tar staten utradisjonelle grep.

Med sine 13,4 millioner innbyggere på et område som bare er fire ganger så stort som Oslo, er Japans hovedstad Tokyo en av byene i verden hvor befolkningstettheten er aller høyest.

Det begynner byens infrastruktur - veier, rørsystemer, sykehus, kollektivtransport og annet - å merke.

Nå ønsker myndighetene både i byen og landet å begrense befolkningsveksten i hovedstaden. Og samtidig øke den på landet, hvor situasjonen er stikk motsatt.

Det vil de blant annet gjøre med et forslag, som til en viss grad er drevet av «desperasjon», melder britiske The Telegraph.

Trykk på ikonet nederst til høyre for undertekst. UMULIG?: Akihara brukte 10 år på denne pusleknuten uten å finne en løsning. Det japanske TV-programmet «Detective Knight Scoop» tok saken for å finne en løsning. Klarer de det? Trykk på ikonet nederst til høyre for undertekst. Videoen er lisensiert av ABC International. Vis mer

Plan fra neste år

Mange mindre byer og landsbyer i Japan består i dag av flest eldre innbyggere. Skoler har måttet stenge og dyrkbar jord blir ikke brukt, fordi det ikke er nok unge mennesker der.

Det japanske myndigheter nå vil gjøre er å tilby Tokyo-innbyggere en sum opp mot tre millioner yen - rundt 228 000 norske kroner - for å bytte ut storbylivet med en mer landlig tilværelse.

Allerede neste år kan myndighetene begynne å gjøre utbetalinger til flyttevillige Tokyo-innbyggere, melder Quartz, og viser til den japanske statlige kringkasteren NHK.

Pengene er tiltenkt å hjelpe de som vil flytte med boligkjøp, å finne en ny jobb eller opprette en ny bedrift. Planen er å behovsprøve midlene.

Men før myndighetene kan begynne utbetalingene, og søknadsprosessene, må de siste detaljene på plass, skriver Telegraph.

KRAMPE: I første episode av TV 2-programmet «Truls à la Hellstrøm», reiser Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen til Japan for å starte en pop-up-restaurant, men de får problemer allerede på et gjestehus i Kyoto. Video: TV 2 Vis mer

Støtter forslaget

Den britiske avisa skriver at forslaget har blitt tatt godt imot av Tokyo-innbyggerne som er lei av «det som muligens er det største rotteracet i verden».

- Jeg ville tatt tilbudet, hvis jeg er kvalifisert til å søke, sier Jun Okumura, en akademiker som nærmer seg pensjonsalderen, til Telegraph.

Han er lei av trange Tokyo, og har sett seg ut en av øyene sør for storbyen som et mulig sted å tilbringe pensjonisttilværelsen sin.

- Dette (forslaget) ville ha gjort planene mye enklere, sier han.

ROSES: Barcelona U12 vant World Challenge Cup i Tokyo da japanske Omya ble slått 1-0 i finalen. Det som skjedde etter kampen gir de unge Barcelona-spillerne oppmerksomhet verden over. Video: Amazing Sports Lab Japan / Storyful Vis mer

Han er ikke alene. 23 prosent av de spurte i en undersøkelse bestilt av myndighetene, sier de kunne ha vært fristet til å bytte ut bylivet med landlivet, ifølge avisa.

Gammelt ønske

Men selv om det aktuelle tilbudet er nytt, er myndighetenes ønske om å stagge befolkningsveksten i Tokyo - og samtidig øke den i mer landlige områder - gammelt.

Noen lokale myndigheter har i lengre tid fristet selskaper med skattekutt for å flytte fra Tokyo, andre har sagt at de vil subsidiere tilflytteres flyttekostnader, ifølge Quartz.

Men det er ikke bare bygder og landsbyer som opplever fraflytting. Også større byer som Sendai og Sapporo nord i Japan opplever det samme. Som regel er målet for fraflytterne Tokyo.

I tillegg til å betale for å flytte ut av Tokyo, vurderer myndighetene også å gi skattefordeler til de som flytter til for eksempel til Sapporo.

Byliv, men uten 13,4 millioner mennesker, er det myndighetene lokker med, i tillegg til skattefordelene.

REAKSJONER: Denne reklamen ble for mye for japanske TV-seere. Vis mer