Toledo vant i Peru

Sentrumspolitikeren Alejandro Toledo vant gårsdagens presidentvalg i Peru, og ble i natt gratulert av sin rival Alan Garcia som erkjente nederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 62 prosent av stemmene talt opp hadde Toledo sikret seg en ledelse på 3 prosent til venstrepopulisten Garcia, som til tross for den snaue marginen likevel kastet inn håndkleet.

- Jeg tror ikke denne trenden vil snu. Jeg vil få gratulere Toledo, vinneren av dette demokratiske valget, sa Garcia i en fjernsynstale.

- Demokratiet har triumfert, la han til.

Skopusser

Toledo blir Perus første president av indiansk opprinnelse, og kan da også takke landets mange fattige indianere for seieren, både under den første valgomgangen i april og søndag.

Om han kommer fra enkle kår, kan den tidligere skopusseren likevel vise til økonomi-utdannelse i USA, jobb i Verdensbanken og en politikk der vekten legges på økonomiske reformer og vekst.

- Jeg ønsker å få økonomien til å vokse, slik at det kan skapes jobber. Jeg ønsker å desentralisere, jeg ønsker å investere mer i sosiale tiltak, jeg ønsker å bekjempe korrupsjon og jeg ønsker å bygge sterke demokratiske institusjoner, sa Toledo i valgkampen.

Forsvaret i landet må greie seg med mindre penger, lover Toledo.

- Jeg vil heller gi en lærer mer i lønn, enn å kjøpe et fly som uansett kommer til å styrte, sa Toledo og viste til at landet har brukt 25 milliarder kroner på våpen og annet militært utstyrt de siste tre årene.

Fortid

Den 52 år gamle Alan GarcÝa slet i valgkampen med å få peruanerne til å glemme forrige gang han var president i landet, i årene 1985 til 1990.

Garcia avsluttet sin periode med å rømme i eksil med korrupsjonsanklager hengende over hodet, og etterlot seg en arv de fleste peruanere kunne styre sin begeistring for - en hyperinflasjon på 7.650 prosent.

Mange peruanere husker også fortsatt bildet av panservognen Garcia sendte for å kjøre inn døra på en av landets banker, da den nektet å godta hans plan om nasjonalisering.

Fujimori

Perus forrige president Alberto Fujimori måtte følge søndagens valg fra sitt eksil i Japan, dit han flyktet fra anklager om korrupsjon og maktmisbruk i november.

Fujimori er formelt tiltalt for å ha forsømt sine oppgaver som statsleder, og risikerer også drapstiltale i forbindelse med henrettelsen av 14 venstreorienterte opprørere i 1997.

Halvparten av Perus befolkning lever i fattigdom. Dette tallet har knapt endret seg de siste tretti åra, og Toledo har en stri jobb foran seg.

Det første han må gjøre etter presidentinnsettelsen i juli er å finne allierte i landets nasjonalforsamling. Toledos parti er rett nok størst med sine 45 representanter, men har ikke flertall i forsamlingen som teller 120.

(NTB)