Aksepterer: Et stort flertall av de med fast plass her mener at nulltolleranse mot lovbrudd for en stortingspolitiker er for strengt.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aksepterer: Et stort flertall av de med fast plass her mener at nulltolleranse mot lovbrudd for en stortingspolitiker er for strengt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Tolererer lovbrudd

Én blås sendte Erik Skutle ut av politikken. Men på Stortinget mener et klart flertall av representantene at det bør være rom for mindre lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke ble stortingsrepresentant Erik Skutle siktet for erverv, besittelse og bruk av cannabis. Han innrømmet til politiet i Bergen at han én gang har røykt det narkotiske stoffet. Straffen for slik narkotikabruk er oftest et forelegg på 2000-3000 kroner.

Tilsvarende straff får du om du blir tatt i 11-15 kilometer i timen over fartsgrensen.

- Høyre har nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika, så dette er et alvorlig tillitsbrudd. En stortingsrepresentant har et særlig ansvar for å følge lover og regler, uttalte statsminister Erna Solberg torsdag.

Nulltolleranse En undersøkelse Dagbladet har foretatt blant stortingsrepresentanter viser et klart flertall for en viss aksept for lovovertredelser begått av våre folkevalgte. 44 representanter har svart på undersøkelsen.

Bare 20 prosent av dem mener det bør være nulltoleranse for lovbrudd blant lovgiverne på tinget. Resten mener at det bør være rom for feil ved mindre alvorlige lovbrudd (35 prosent), eller at folkevalgte bør møte samme forståelse for lovbrudd som andre mennesker (45 prosent).

Les også: En av fem stortingsrepresentanter innrømmer i undersøkelsen at de har nasket i butikk eller stjålet fra andre (krever innlogging).

Drite seg ut Venstres Abid Q. Raja sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen sammen med Skutle og har uttalt seg kritisk til de store konsekvensene hasj-røyken har fått for den unge høyrepolitikeren. Han mener at lovbrudd ikke må aksepteres, men at straff eller reaksjon må være forholdsmessig.

- Vi som lovgivere bør demonstrere ekstrem god adferd og lovlydighet. Men også politikere er mennesker og mennesker kan drite seg ut. Konsekvensene må da være avhengig av lovbrudd og alvorlighetsgrad. Forbrytelser bør være exit ut av politikken. Noen mindre engangs-forseelser under formildende omstendigheter bør kunne tilgis, sier han.

Forseelser er mindre alvorlige straffebrudd som tradisjonelt har lavere strafferamme enn fengsel i tre måneder.

Moraliserende Filosof Einar Øverenget mener det er viktig at det ikke skal stilles krav om noen form for plettfri fortid for de som velges inn på Stortinget.

- Den lovgivende forsamlingen skal være et snitt av befolkningen, sier han.

Men når du først er valgt inn som lovgiver så mener han saken endrer seg.

- Det er som at en toller ikke kan drive med smugling. Sitter du i en lovgivende forsamling stilles det ekstra krav til deg fra samfunnet rundt.

Han mener forbrytelser kan rangeres både på en juridisk skala og på en moralsk skala

- Mange flere identifiserer seg med å kjøre for fort med bil enn med det å røyke hasj. Men disse to lovbruddene kan likevel ha den samme juridiske straffereaksjonen.

Han tror politiske ledere styres av medienes reaksjoner på lovbrudd.

- Mediene er jo til tider det mest moraliserende som finnes i Norge. Og deres reaksjoner smitter over på politikerne, sier Øverenget.

Betalt svart I undersøkelsen spurte Dagbladet også representantene om de selv har brukt narkotika, og åtte av de 65 som svarte på den anonyme undersøkelsen sier at de har brukt stoff. Alle disse svarer at de har brukt hasj eller marihuana. Bare én representant svarer at han eller hun har gjort dette som stortingsrepresentant.

Derimot innrømmer representantene en rekke andre lovbrudd:

• 21 prosent sier de har nasket eller stjålet.

• 81 prosent sier de har kjørt for fort.

• 39 prosent sier de har urinert på offentlig sted i tettbygd strøk.

• 16 prosent sier at de har betalt «svart» for tjenester.

Siktet: 
Stortingsrepresentant  Erik Skutle (H) er statsminister Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget. Forrige uke ble han siktet i en narkotikasak og trakk seg umiddelbart fra alle tillitsverv.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Siktet: Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) er statsminister Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget. Forrige uke ble han siktet i en narkotikasak og trakk seg umiddelbart fra alle tillitsverv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer