Tolga-flukten: - Klønete og uprofesjonelt

Kidnappernes fluktbil var den minst diskré de kunne valgt, sier utleieren.

VELDIG OVERVÅKET: Bilkollektivets Toyota RAV4-SUV-er spores til enhver tid av et avansert system, forklarer daglig leder Morten Munch-Olsen. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet
VELDIG OVERVÅKET: Bilkollektivets Toyota RAV4-SUV-er spores til enhver tid av et avansert system, forklarer daglig leder Morten Munch-Olsen. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke ideelt å bruke en av våre biler til kriminell virksomhet. Jeg vil heller si det er klønete og uprofesjonelt.

Morten Munch-Olsen er daglig leder for Bilkollektivet, en bildelingstjeneste i Oslo. Toyota RAV4-SUV-en som politiet mener ble brukt som fluktbil under bortføringen i Tolga, viser seg å være et av selskapets kjøretøy.

- Dette sier jeg på generelt grunnlag, men det er dumt å bruke en bil som man må reservere med BankID, og som blir sporet kontinuerlig, dersom man prøver å flykte, sier Munch-Olsen.

BORTFØRT: En 20-årig mann ble skutt og bortført fra en adresse i Vingelen i Tolga natt til søndag. Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet
BORTFØRT: En 20-årig mann ble skutt og bortført fra en adresse i Vingelen i Tolga natt til søndag. Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet Vis mer

Leietakeren blir i tillegg sjekket opp mot førerkortregisteret, slik at Bilkollektivet er sikre på at leietakeren har førerrett.

Funnet på gård

Toyotaen ble funnet natt til mandag, mellom to bygninger på en gård langs riksvei 3, halvannen mil nord for Koppang i Østerdalen, etter tilsynelatende å ha kjørt av veien og ut i bondens potetåker, ifølge Arbeidets Rett / Østlendingen.

ESSENSIELL APP: Uten Bilkollektivets app får man ikke reservert eller åpnet bilen. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet
ESSENSIELL APP: Uten Bilkollektivets app får man ikke reservert eller åpnet bilen. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet Vis mer

Det var VG som først omtalte Bilkollektivets forbindelse til saken.

Selskapet har nå overlevert dataene fra bilens avanserte datasystem til politiet. De kan gi et nøyaktig bilde av bilens rute og tidspunktene da den var i drift.

- Appen vår åpner bilen. Mens man kjører, brukes GPS-en til ulike formål, som konstant sporing som sendes inn til systemet vårt. Dataene blir slettet etter hvert, men anmodningen fra politiet kom så raskt at de fremdeles var lagret, forklarer Munch-Olsen.

PÅGREPET: To personer er pågrepet etter bortføringen i Tolga. Video: NRK. Vis mer

- Dermed kan man se når bilen har startet og stoppet, når den har vært låst. Den sender veldig mye info til terminalsystemet vårt, som er koblet til «hjernen» i Toyotaen. Det fins nok knapt noen bil som er bedre sporet enn våre, sier han, og legger til:

- Jeg ville heller brukt en stjålet bil, eller en hvilken som helst privatbil, til dette formålet.

- Tok taxi

Kidnapperne må ha plukket opp bilen i Oslo, for så å kjøre 34 mil til Vingelen i Tolga, hvor de skjøt og tok med seg den fornærmede 20-åringen - og prøvd å ta seg sørover igjen.

Toyotaen ble imidlertid forlatt på gården, og kidnapperne tok ifølge Hamar Arbeiderblad taxi videre. Den fornærmede 20-åringen ringte selv politiet fra et tog ved Gardermoen søndag kveld og fortalte at han var løslatt. Han ligger nå på sykehus.

Bilen ble funnet med skader i fronten, og er nå til oppretting hos Toyota i Østerdalen. På en tilsvarende bil i Oslo viser Munch-Olsen kjøretøyets sender i frontruta, som kidnapperne har prøvd å fikle med.

- Det kan være derfor de ikke fikk kjørt bilen videre, sier han.

700 biler i drift

- Når ble du klar over at en av deres biler kunne være involvert i kidnappingssaken?

FIKLET MED: Fluktbilens sender er blitt tuklet med. Dette har muligens gjort det umulig å kjøre videre. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet
FIKLET MED: Fluktbilens sender er blitt tuklet med. Dette har muligens gjort det umulig å kjøre videre. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet Vis mer

- Da politiet kontaktet oss - men fra før visste vi at vi hadde en havarert Toyota i det aktuelle området.

Munch-Olsen forklarer at Bilkollektivet i jula hadde 700 kjøretøy på veien. Et fåtall av disse havarerte.

- Hvilke tanker gjør du deg om at en av deres biler tilsynelatende har vært brukt i landets for tida mest omtalte krimsak?

- Det er synd, men det er ikke mulig for oss å vite hva bilene blir brukt til. Vi står inne for hvem som booker, og at bilene er i forskriftsmessig og god stand, sier Munch-Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer