Tolga på kvinnetoppen

TOLGA (Dagbladet): I dag samles kvinner i Tolga på kafé for å feire den internasjonale kvinnedagen, allerede til frokost. Imens må de mannlige sjefene betjene sentralbordet i kommunehuset. Tolga kommune i Hedmark er norgesmester i likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk likestillingen i din kommune

- Jeg bruker instruksjonsmyndigheten min og beordrer rådmannen, økonomisjefen og teknisk sjef til å passe telefonen, flirer ordføreren, Ap-politikeren Marit Gilleberg (40).

Innflytteren fra Ringebu er første kvinne i ordførerstolen i den vesle fjellkommunen mellom Røros og Tynset. Før Gilleberg overtok i november i fjor, hadde Senterpartiet regjert Tolga «i alle år».

Tolga var den første kommunen i Hedmark som fikk en likestillingsplan, og gubbeveldet er for lengst historie. Unge kvinner stormer fram, i politikk og næringsliv. Fjellkommunene i Nord-Østerdalen og Røros-regionen kan skilte med flere kvinnelige bedriftsledere i 30-årsalderen.

- Det gode livet for kvinner må inneholde noen urbane verdier også. En viktig faktor for trivselen vår er det pulserende nattelivet på Røros. Bor du i Tolga, kan du få både i pose og sekk, sier ordføreren og ler.

Hun finner det naturlig at kommunen markerer 8. mars på en ordentlig måte.

- Jeg vet at vi scorer høyt når det gjelder levekår. Her er kvinner overalt, i forskjellige yrker og bransjer.

Bra for barn

Ordføreren kan fleipe med mye. Men politikk er selvsagt alvor, og den evige bygdekrangelen mellom naboene Alvdal og Tynset har hun ingen sans for.

- Tolga er en spesielt god bokommune for småbarnsfamilier. Vi har gode barnehager og skoler. Det er et aktivt organisasjonsliv i kommunen. Kvinner har stått veldig sammen og jobbet fram ting, sier Marit Gilleberg.

Ordføreren både går og snakker fort, og hun skryter uhemmet av Tolga. Selv kom hun til bygda da mannen hennes arvet en gård, og hun er langt fra den eneste innflytteren.

- Ungdommene er veldig aktive, i idrett, musikk, dans og drama. De drar ut for å studere, men de har en sterk forankring i kommunen. Mange kvinner kommer tilbake og har med seg gubbene sine.

En ressurs

I kommunestyret er det seks kvinner av nitten - tre færre enn sist - men kvinnene i Tolga erobrer stadig nye bastioner: Nå har også viltnemnda kvinnelig flertall.

- Kvinnene er en utmarksressurs, smiler Marit Gilleberg, som selv står bak invitasjonen til kvinnefrokosten i dag.

Oldemødre, bestemødre, mødre, unge kvinner - alle kvinner i Tolga er invitert til kafeen, der de får frokosten servert.

- Vi har fått et samfunn med større likeverd - et samfunn der kvinneverdier har slått igjennom. Distriktene blir gjerne framstilt som «gubberiker», men slik er det ikke her, sier kvinnen som styrer for de 1900 innbyggerne i Tolga.

morten.stokkan@dagbladet.no

BEST I LANDET: Tolga kommune er Norgesmester i likestilling. Det er de stolte av, ordfører Marit Gilleberg (40) og de andre kvinnene i kommunehuset.