Tolk tiltalt for lekkasjer til narkokriminelle

Lakk opplysninger fra flere narkosaker og en gruppevoldtektssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En kvinnelig tolk i femtiårene er tiltalt for brudd på taushetsplikten. Tolken, som har jobbet både for politi og domstoler, skal ha lekket opplysninger fra flere narkosaker og en gruppevoldtektssak.


Kvinnen skal blant annet ha lekket opplysninger til narkokriminelle i Øst-Europa, skriver Bergens Tidende.

Politiet gikk til aksjon mot tolkens hjem i desember 2007. Der skal de ha funnet et stort antall dokumenter fra syv forskjellige straffesaker. Mange av dokumentene lå og fløt ut over bord i stuen og på kjøkkenet i hennes og ektemannens bolig. Dette er dokumenter kvinnen har fått tilgang til som tolk for rettsvesen og politidistrikter rundt om i Norge. Dokumentene er ifølge politiet taushetsbelagte.

Foruten brudd på taushetsplikten er kvinnen tiltalt for urettmessig å ha oppbevart straffesaksdokumenter hjemme. Det er statsadvokat Walter Wangberg i Hordaland som har tatt ut tiltalen.

- Jeg kjenner ikke til noen lignende saker i Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Christoffersen påpeker at tolker ikke trenger vandelsattest for å jobbe i rettsvesenet. Det er han svært kritisk til.

- Tolker får innsyn i svært alvorlige og sensitive opplysninger både om siktede og tiltalte, men også om fornærmede, sier han.

(NTB)