«Tolken begynte å gråte inn i mikrofonen»

Ofrenes sluttbemerkninger og Breiviks tirade stjeler overskriftene i utenlandske aviser.

«TILREGNELIG»: Under siste dag i 22. juli rettssaken hadde noen hengt opp 77 roser, hver med et kort som har påskriften «Tilregnelig» utenfor Oslo Tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«TILREGNELIG»: Under siste dag i 22. juli rettssaken hadde noen hengt opp 77 roser, hver med et kort som har påskriften «Tilregnelig» utenfor Oslo Tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Med en underlig tirade om «Sex and the City» og hvordan historien vil frifinne ham fikk Breivik siste ord i rettssaken, skriver den engelske tabloiden Daily Mail.

Breiviks merkelige uttalelser om «den seksuelle revolusjonen» i den berømte tv-serien og Eurovision har fylt mange spalter i utenlandske aviser etter siste dag i 22. juli-rettssaken.

- Samantha har hatt sex med over hundre personer. Dette er en sykdom. I Europa er det blitt om å gjøre å ha sex med så mange fremmede som mulig, sa Breivik om Sex And The City i sin sluttbemerkning.

Stille protest Selv om sitatene skapte oppsikt teller den stille protesten til støttegruppa etter 22. juli flere overskrifter. De valgte å forlate rettssalen da Breivik skulle tale.

- Vi markerer med denne stille demonstrasjonen avsky mot det han har gjort, og det han står for, uttalte leder Trond Henry Blattmann for støttegruppa etter 22. juli til Dagbladet.

Støttegruppas demonstrasjon er beskrevet av blant annet BBC News, nyhetsbyrået Reuters og Al Jazeera.

Den kjente amerikanske avisen The New York Times skriver om hvordan advokatenes taktikk er snudd på hodet fra andre rettsaker.

Det vanlige er at forsvarerne arbeider for å få sin klient erklært sinnssyk, mens det i 22. juli-saken endte med at aktoratet ønsket Breivik erklært utilregnelig.

Rørte rettsalen til tårer Mange har også omtalt de sterke innleggene til de fem berørte av 22. juli-terroren på den siste dagen, blant annet britiske The Guardian som skriver om effekten innlegget til Kirsti Løvlie hadde på tilhørerne.

- Tolken begynte å gråte inn i mikrofonen, skriver avisa.

SLUTTBEMERKNINGER: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen på vei inn i rettssalen i forkant av at Breivik skal holde sitt innlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLUTTBEMERKNINGER: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen på vei inn i rettssalen i forkant av at Breivik skal holde sitt innlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Løvlie er mor til en kvinne som døde i regjeringskvartalet 22. juli, og mens mange i rettssal 250 satt oppløst i tårer fortalte hun blant annet om hvordan hun mottok budskapet om datterens død.

Løvlie fortalte også om datterens siste sekunder som hun har fått se på overvåkningsvideo.

- Det var veldig, veldig tøft, sa hun.

Løvlie avsluttet med å si:

- Nå er vi ved veis ende for meg. Kommer det en ny rettssak vil jeg ikke følge den. Denne mannen skremmer ikke meg. Han vil bli vil bli innesperret for evig tid, og jeg tror jeg skal leve godt med det som har skjedd her.

Da hun var ferdig brøt det ut spontan applaus blant tilhørerne i salen.

GEMYTTLIG: Statsadvokat Svein Holden ønsker forsvarer Geir Lippestad lykke til med prosedyren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GEMYTTLIG: Statsadvokat Svein Holden ønsker forsvarer Geir Lippestad lykke til med prosedyren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer