Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tolken deltok i ulovlig tortur av de tiltalte

Rettssak mot 11. september-tiltalte utsatt etter kobling til hemmelig CIA-fengsel.

TILTALT:  Ramzi Binalshibh er tiltalt for å planlegging og gjennomføring av 11. september-angrepet. Binshalibh ble tatt til fange i Pakistan i 2002. Foto: REUTERS/HO/NTB Scanpix
TILTALT: Ramzi Binalshibh er tiltalt for å planlegging og gjennomføring av 11. september-angrepet. Binshalibh ble tatt til fange i Pakistan i 2002. Foto: REUTERS/HO/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ramzi Binalshibh er en av fem personer som i 2012 ble tiltalt for å stå bak 11. september-angrepet. Mandag møtte Binalshibh og de fire andre tiltalte i retten ved den militære spesialdomstolen på Guantanamo-basen på Cuba, skriver Miami Herald, som selv var til stede på Guantanamo.

Retten måtte imidlertid beordre en utsettelse etter at det ble kjent at flere av de tiltalte hevdet å kjenne igjen tolken fra et av de hemmelige CIA-fengslene.

- Problemet er at jeg ikke kan stole på ham, for han jobbet sammen med CIA ved fengselet, og jeg kjenner ham derfra, sa Binalshibh i retten,

- Deltok i ulovlig tortur En av de andre tiltalte, Walid bin Attash, skal også ha kjent igjen tolken. Hans advokat Cheryl Bormann sa at hennes klient ble tydelig rystet da han kjente igjen mannen i rettssalen.

- Min klient fortalte meg i dag morges at det var noen i denne rettssalen som deltok i ulovlig tortur av ham, sa Bormann, ifølge Miami Herald.

Binalshibs advokat, James Harrington, åpner muligheten for at tolken kan ha opererert som en «muldvarp» for regjeringen.

 - Hvis dette er gjort med vilje, så må det være en eller annen form for sikkerhetsorganisasjon som står bak. Hvis dette er en tilfeldighet, så burde det ha vært oppdaget. Dette er noe vi må se nærmere på, sier Binshalibhs advokat, James Harrington, ifølge Sky News.

CIA-rapport I desember la etterretningsutvalget fram en rapport om CIAs avhørsmetoder. En av hovedkonklusjonene var at avhørsmetodene var virkingløse, og at de ikke førte til opplysninger som avverget terrorangrep.

Det ble også konkludert med at avhørsprogrammene var langt mer brutale enn det CIA tidligere hadde opplyst om til de folkevalgte og offentligheten. Metodene som ble brukt, og som når er forbudt, var simulert drukning, også kalt vanntortur eller waterboarding.

 En annen metode var søvndeprivering. Enkelte fanger fikk mat og vann gjennom endetarmen, uten at det var medisinsk motivert, ifølge rapporten. Khalid Sheikh Mohammed, som regnes som hovedmannen bak 11. september-angrepet, ble utsatt for vanntortur hele 183 ganger i løpet av én måned for å tvinge ham til å avsløre framtidige angrep, står det å lese i rapporten.

Det var mandag ikke mulig å bekrefte om tolken hadde tilknytning til et hemmelig CIA-fengsel. Påtalemyndigheten ba om en utsettelse til onsdag, for å kunne se nærmere på saken.