Tolket datakryptering som hallusinose

Slik tolket Synne Sørheim og Torgeir Husby Breiviks uvilje til å utdype hvordan han kommuniserte med meningsfeller.

FORSVARER PSYKOSE: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby forklarte i dag hvordan de kom fram til konklusjonen om at Breivik var psykotisk 22. juli 2011. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSVARER PSYKOSE: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby forklarte i dag hvordan de kom fram til konklusjonen om at Breivik var psykotisk 22. juli 2011. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breiviks uvilje til å utdype hvordan han kommuniserte og fikk ordre fra meningsfeller i London er tegn på selvhenføring eller hørselshallusinose, mener Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Under samtalene i fjor høst spurte de blant annet Anders Behring Breivik om hvordan hans solocelle ble aktivert.

- Aktiver nå Dette var blant utdragene av den 243 sider lange rapporten de valgte å lese høyt fra i retten torsdag.

- Kommandøren i England sa at «jeg vil at du skal aktivere nå,» svarte Breivik ifølge psykiaterne i deres fjerde samtale.

Husby og Sørheim ville vite når det skjedde. Breivik sa da at han allerede hadde fortalt for mye. Han viste til at han kommuniserte med sine meningsfeller i England via krypteringsverktøy som maskerer IP-adressen.

Sørheim leste opp i retten opp hvordan de har tolket dette.

- Fenomenene vurderes som mulig selvhenføring eller hørselshallusinose, skriver de i rapporten.

Opptatt av seg selv Selvhenføring er en psykologisk reaksjonsmåte som gjør at man tolker ting som skjer rundt en, til å handle om seg selv. Det kan utvikle seg i sykelig retning og utvikle seg til regelrette vrangforestillinger, ifølge Store Norske Leksikon.

De framhevet også at Breivik mente at dersom han og andre ikke grep inn, ville alle kristne i Oslo bli utryddet og måtte evakuere mot Vestfold. Psykiaterne vurderte dette som symptomer for paranoide vrangforestillinger.

(NTB)