Toller fengslet for spritsmugling

En tollbetjent fra Svinesund ble sammen med to kjente spritsmuglere varetektsfengslet i går, siktet for å ha smuglet 24 000 liter 96 prosent sprit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har i flere måneder jaktet på en utro tjener i Tollvesenet. I vår oppdaget politiet at norgeshistoriens største spritliga - som skal ha smuglet 480000 liter ren sprit - hadde en kontakt i Tollvesenet.

Bak lukkede dører i Ytre Follo forhørsrett i Drøbak ble tre menn framstilt for varetektsfengsling i går. To kjente spritsmuglere (36 og 40 år) og en tidligere ustraffet tollbetjent (44).

Mennene ble varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll, siktelsen lyder på mottak og medvirkning til smugling av 24000 liter 96 prosent sprit.

Politijakt

- Vi etterforsker en betydelig spritsak, er det eneste politiinspektør Sven Arild Damslora ved Follo politidistrikt ønsker å si til Dagbladet.

Det var i vår politiet forsto at en eller flere personer - sentralt plassert i politi- eller tollsystemet - systematisk ftret den godt organiserte spritligaen med informasjon.

Kripos, Økokrim og politiet i Ålesund, på Romerike, i Follo, i Fredrikstad og i Oslo samarbeidet sammen med noen få betrodde personer i Tollvesenet, i jakten på den påståtte utro tjeneren. Beslag - etter ransakelser - gjorde politiet sikre på at en person ga opplysninger til de kriminelle.

Frykten for den utro tjeneren ble bare kjent for noen få politimenn, mens de etterforsket norgeshistoriens mest omfattende spritsmuglersak: Ålesund-saken.

Flere personer er siktet for å ha smuglet hele 480000 liter 96 prosent sprit til Norge.

Totalt er de 504000 literne med 96 prosent sprit verdt om lag 110 millioner kroner på gata.

Kontantkort

To menn fra Follo ble løslatt i juli, etter flere måneder i varetekt. Politiet mener disse mennene er såkalte bakmenn, som har organisert og distribuert smuglerspriten.

For noen uker siden skal etterforskerne ha blitt klar over at det foregikk en merkelig form for kontakt mellom en av de løslatte mennene (40-åringen) og en tollbetjent.

Dagbladet får bekreftet at de - en av de løslatte og tolleren - kommuniserte via kontantkort, fra mobiltelefon og telefonautomater. Til politiet skal sprit-smugleren ha innrømmet at han har hatt kontakt med tolleren.

Tolleren nekter

- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Utover det er jeg avskåret fra å kommentere saken, sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb.

Tolleren har forklart at han bare én gang ringte spritsmugleren fra en telefonkiosk. Han skal ikke ha kunnet gi noen fornuftig forklaring på samtalen.

Tolleren, som er hjemmehørende i Fredrikstad-distriktet, skal i politiavhør ha nektet for at han har hatt noen form for irregulær kontakt med sprit-smugleren.

Han skal også ha benektet på det sterkeste at han har gitt eller solgt opplysninger til spritligaen.

Varetektsfengslet

Etter hva Dagbladet erfarer skal politiet ikke ha lagt fram konkrete beviser, men indisier som de mener knytter tolleren til smuglingen.

Den foreløpige siktelsen lyder på 24000 liter ren sprit, som ble smuglet inn over Svinesund.

Politiet forsøker også å knytte mannen direkte til Ålesund-saken. I går ble mennene varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll. Tolleren påkjærte fengslingskjennelsen på stedet. De to sprit-smuglerne tok betenkningstid.