I BRYSTLOMMEN: Tollere fant denne øgla i brystlomma til en passasjer som ankom Torp lufthavn i Sandefjord fra Spania i går. Foto: Tollvesenet
I BRYSTLOMMEN: Tollere fant denne øgla i brystlomma til en passasjer som ankom Torp lufthavn i Sandefjord fra Spania i går. Foto: TollvesenetVis mer

Tollere avslørte charterturist: Hadde denne i brystlomma

Oppsiktsvekkende funn i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tollere på Torp lufthavn i Sandefjord gjorde i går kveld oppsiktsvekkende funn under en ordinær kontroll av en passasjer som kom med fly fra Alicante i Spania, melder Sandefjords Blad.

«Suvernir» - Han ble tatt inn til ordinær kontroll og tollerne fant et lite plastbur som han sa at han hadde hatt reptilmat i og ville ha som suvernir. Det gjorde at tollerne tok nærmere kontroll og så fant de øgla i brystlomma, sier seksjonsleder Geir Nielssen i Tollregion Sør-Norge til Dagbladet.

Mannen påsto at han hadde kjøpt øgla på en dyreforretning i Spania, og at den var kjøpt for en kamerat. Det kan få konsekvenser.

Nielssen opplyser til Dagbladet at saken vil bli anmeldt til politiet.

- Det er ulovlig å innføre reptiler, og noen arter ønsker man ikke å ha fritt. I tillegg er det en problematikk tilknyttet dyrehelse siden reptilene ikke får riktige vilkår for transprot under smuglinga. I tillegg er det et problem tilknyttet smittefare, sier Nielssen.

Øglen ble i går kveld beslaglagt, og vil bli overlevert til Mattilsynet. Den vil trolig bli avlivet.

Totalforbud Smuglingen er brudd på dyreverdferdsloven og forbud mot at fremmedartede/eksotiske dyr innføres. Norge og Island er de eneste landene i Europa som har et totalforbud mot reptilhold.

I Norge er det i utgangspunktet forbudt å holde reptiler (slanger og øgler). Likevel regner man med at det er rundt 100 000 reptiler i privat eie i Norge - de aller fleste av dem ulovlige.

Ifølge Norsk institutt for naturforskning er det rundt 35 000 slanger rundt om i norske hjem.

Reptiler har en gateverdi på flere millioner kroner. I september i fjor ble det gjort et gigantbeslag av ulovlige reptiler i Oslo.

- Dette er en form for kynisk, profittdrevet dyremishandling, sa politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til Dagbladet den gangen.

AVSLØRT AV BOKSEN: Det var boksen med reptilmat i kofferten som gjorde at tollerne gjorde nærmere undersøkelser - og fant denne i brystlomma hans. Foto: Tollvesenet
AVSLØRT AV BOKSEN: Det var boksen med reptilmat i kofferten som gjorde at tollerne gjorde nærmere undersøkelser - og fant denne i brystlomma hans. Foto: Tollvesenet Vis mer