Tollere til kamp mot internett-svindel

Tollvesenet kaster seg nå ut i cyberspace i kampen mot svindel med avgifter. Stor økning i handelen via internett har ført til en pakkeflom fra utlandet som tollvesenet har vansker med å kontrollere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollvesenets distriktskontor i Oslo er i disse dager i ferd med å installere maskiner og programvare for å jakte på avgiftssvindlere på nettet, skriver avisa Osloposten.

 Tollernes mål er i første omgang å sjekke om internett-prisene på varene folk bestiller stemmer overens med deklarasjonsseddelen.

Lave priser

- Til nå har vi ikke hatt mulighet til å sjekke prisene på varene folk bestiller på nettet, forteller kontorsjef Jan Aspelund ved tollvesenets driftskontor på Alnabru.

 - Det opereres ofte med kunstig lave priser. Koster varene under 200 kroner, slipper kunden å betale moms. Her taper statskassen store beløp, sier Aspelund.

  Det er først og fremst merverdiavgiften, som gjelder alle importerte varer, tollvesenet kan hente inn penger på ved økt kontroll. Dertil kommer særavgifter på varer som tobakk, alkohol og kassetter, samt det begrensede antall varer som er underlagt toll.

Landsproblem

Avdelingsdirektør Jan-Erik Hunn i Toll- og avgiftsdirektoratet bekrefter overfor NTB at avgiftssvindel via internett er et problem ved tollvesenets distriktskontorer over hele landet.

  Direktoratet har pålagt de 11 distriktskontorene å følge med på internetthandelen og melde fra om endringer i import-mønsteret.

  Tollernes økte årvåkenhet med elektronisk handel vil også kunne avdekke import av ulovlige varer:

Dopingmidler

- Vi har lagt merke til at mange bestiller dopingmidler fra USA. Stoffet Efedrin er blant de ulovlige preparatene som har blomstret opp etter at det tok av på internett, sier Aspelund til Osloposten.

  Ulovlige medisiner, porno, CD-plater, software og produkter som ikke selges her til lands, er også populære, samt en del import av dekoderkort til parabolsystemer.

  - Internett har utvidet folks innkjøpsvaner. Alt er lettere tilgjengelig og man må ikke kjenne noen for å få tak i ulovlige ting, sier kontorsjef Jon Aspelund.

(NTB)