Tollerne fant 80 000 piller i svenskens kofferter

Tollerne på Gardermoen er bekymret over de mange beslagene av store mengder tramadol.

GARDERMOEN: Tollerne på Oslo Lufthavn ser en økning i beslag av det morfinlignende legemiddelet Tramadol. Reporter: Amanda Walnum. Reporter/Video: Mariann Habbestad. Vis mer

På morgenen søndag 23. juni ble en svensk statsborger i midten av 20-åra kontrollert av tollerne på Gardermoen. Mannen, som hadde startet reisen sin i Kenya, hadde med seg to store kofferter.

Inne i koffertene hans lå det 80 000 tramadolkapsler.

Dette er ikke første gang. Tvert imot, smugling av store mengder tramadol har skjedd flere ganger i løpet av 2019.

- De siste månedene har vi sett en økning i større beslag av tramadol. Det er et smertestillende legemiddel, men det har også et misbrukerpotensial i form av at det er vanedannende, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen i tollkontrollen på Oslo Lufthavn til Dagbladet.

Tramadol er et sterkt smertestillende legemiddel. I Norge er det et reseptpliktig legemiddel med strenge krav til innførsel, men flere europeiske land har klassifisert tramadol som narkotika, ifølge Tollvesenet.

BESLAG: Søndag 23. juni ble en svensk statsborger stoppet av tollerne på Gardermoen. Det viste seg at de ikke hadde rent mel i bagasjen. Foto: Tolletaten
BESLAG: Søndag 23. juni ble en svensk statsborger stoppet av tollerne på Gardermoen. Det viste seg at de ikke hadde rent mel i bagasjen. Foto: Tolletaten Vis mer
SCANNET: Her er røntgenbildet av de to koffertene. Foto: Tolletaten
SCANNET: Her er røntgenbildet av de to koffertene. Foto: Tolletaten Vis mer

Største beslaget

Det er ikke lenge siden tollerne på Gardermoen gjorde det største tollbeslaget av tramadol noensinne i Norge.

I begynnelsen av juni ble to svenske flypassasjerer tatt inn til kontroll. Da tollerne åpnet de fire koffertene deres, avdekket de nær 184 000 piller.

- Tollbeslaget tyder på at det er et omfattende misbruk av denne typen reseptbelagt legemiddel i Norge og er en bekymringsfull beslagsrekord og samtidig et framvoksende samfunnsproblem. Det er all grunn til å advare mot bruken av dette legemidlet, sa tolldirektør Øystein Børmer den gang.

På dette tidspunktet hadde det blitt beslaglagt 560 000 piller med tramadol i år, mens det i hele 2017 ble beslaglagt nær 300 000 enheter.

STØRSTE: Tollere på Oslo lufthavn gjorde tirsdag 4. juni 2019 det største tollbeslaget av tramadol noensinne i Norge. Foto: Tolletaten
STØRSTE: Tollere på Oslo lufthavn gjorde tirsdag 4. juni 2019 det største tollbeslaget av tramadol noensinne i Norge. Foto: Tolletaten Vis mer

De to svenske smuglerne som ble tatt hadde startet reisen i Kenya. Dette var det tredje beslaget av over 100 000 piller tramadol på hovedflyplassen i 2019.

- Det er klart at det er bekymringsfull når vanedannende medisiner potensielt kan havne ut i misbrukermiljøer uten at det har vært gjennom de kvalitetssikringssystemene vi ønsker, sier kontorsjef Wilhelmsen.

- Hva sier de som blir tatt for slikt?

- Det er ofte en form for resignasjon. De sier ikke så mye til tolleren på kontrolltidspunktet. Da har de skjønt at de er tatt. Så blir disse overlevert til politiet for videre etterforskning, svarer han.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Morfinliknende virkning

- Tramadol er et sterkt smertestillende legemiddel med morfinliknende virkning, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, til Dagbladet.

FULLE: Koffertene var stappet til randen med piller. Foto: Tolletaten
FULLE: Koffertene var stappet til randen med piller. Foto: Tolletaten Vis mer

I fjor var det om lag 230 000 som fikk resept på dette i Norge.

- Bruken av tramadol i Norge har skutt voldsomt i været de seinere åra, sier Madsen, som tror de store beslagene kan tyde på et økende marked for illegal tramadol her til lands.

- Det vi vet med absolutt alle avhengighetsskapende medikamenter, er at jo flere som bruker disse, jo større sjanse er det for at noen pasienter får problemer og blir avhengige. Når pasienter blir avhengige, oppstår det et mulig illegalt marked, fortsetter han.

Opioidepidemien i USA

Når det kommer til smertestillende og vanedannende legemidler, er forebygging viktig, sier Madsen. Legene må ikke skrive ut mer enn pasienten har behov for.

- Norske leger er nok flinkere enn sine kolleger i USA, for eksempel. Dette har vært en del av opioid-krisa de har hatt. En del pasienter har blitt avhengige av smertestillende fordi leger har gitt ut for mye til de som for eksempel har vært gjennom en operasjon eller har ryggplager.

Deretter oppsøker pasientene det illegale markedet når legen slutter å skrive ut resepter. Misbruk av sterke reseptbelagte legemidler har fått mye av skylda for at stadig flere dør av overdose i USA.

I USA hadde de nesten 48 000 dødsfall som følge av denne krisa i 2017. Fra 1999 til 2016 har antall overdosedødsfall i USA blitt tredoblet. Fentanyl-relaterte overdosedødsfall er blitt doblet hvert år fra 2013 til 2016.

- De illegale medisinene kan være forurenset og inneholde andre stoffer, blant annet fentanyl, som er et 50-100 ganger sterkere en morfin. Dette kan føre til dødelige overdoser.

- Det er en viktig lærdom vi skal ta med oss til Norge. Det som blir smuglet, kjøpt eller importert på det illegale markedet, vet man ikke alltid hva er. Det kan være livsfarlige legemidler.