Tollerne gjør rekordbeslag av vin

Nå dropper vi spriten og handler pappvin i Sverige og Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske tollere gjør rekordbeslag av vin. Tollernes vinfangst er tredoblet fra januar til mai sammenlignet med samme periode i fjor.

Dette er beslag før ferietrafikken setter inn for alvor.

- Vi regner med at dette har en direkte sammenheng med metanolsakene som er omtalt mye i mediene, sier avdelingsdirektør Roar Weltzien i toll- og avgiftsdirektoratet til Dagbladet.

Dagbladet får også opplyst at det høye prisnivået på vin i Norge også kan være en medvirkende årsak til at beslaget av smuglersprit fortsatt er på et historisk lavmål.

Historisk lavmål

Kari og Ola Nordmann kjøper billig vin i fortrinnsvis Sverige, Danmark og Tyskland, og har kuttet ut smuglerspriten. Beslaget av smuglersprit med en volumprosent på over 60 prosent, ligger fortsatt på et historisk lavmål.

I løpet av årets fem første måneder ble det beslaglagt over 20000 liter vin ved grensene, mens det tilsvarende tallet i fjor var 7500 liter. Beslagstallene for hele 2003 var på ca. 28|000 liter vin.

Tollerne har gjennomsnittlig slått kloa i vel 4000 liter vin hver måned siden nyttår.

Fortsetter denne trenden, vil tollerne ha passert fjorårets beslagstall i løpet av juli.

2003-beslaget av vin var et rekordtall. Fra 1999 til 2002 ble det beslaglagt fra 12-16.000 liter vin årlig.

Brukket rygg

Spritsmuglerne ligger fortsatt med brukket rygg etter metanolsaken høsten 2002. Hittil i år er det beslaglagt 183 liter sprit med en volumprosent på over 60. Det tilsvarende tallet i fjor var 118 liter. I 2002 ble det beslaglagt ca. 60000 liter sprit med en volumprosent på over 60 fram til metanoldødsfallene var et faktum.

Beslaget av brennevin inntil 60 volumprosent er halvert i årets fem første måneder, fra 10200 liter i fjor til 5500 liter i år.

Tollerne beslaglegger imidlertid mye øl. Fra januar til mai i år ble det beslaglagt ca. 62000 liter mot 37500 liter i samme tidsrom i fjor.

- De store metanolsakene fører til at spritmarkedet tørker ut. Det er ikke attraktivt å smugle varer som er farlige. Befolkningen er relativt bevisst på hva de inntar, og all omtalen gjør folk skeptiske, sier avdelingsdirektør Roar Weltzien til Dagbladet.

SMUGLER VIN: Nordmenn smugler nå med seg vin i store mengder fra Sverige, Danmark og Tyskland.