Tollerne gjorde sjokkfunn

Funnet på flyplassen i Hanoi er et av de største beslagene av ulovlig dyrehandel noen gang gjort i Sørøst-Asia.

GJEMT I GIPS: På Noi Bai internasjonale flyplass fant tollerne 55 pakker med neshorn-horn. Foto: Vietnam News Agency / AFP
GJEMT I GIPS: På Noi Bai internasjonale flyplass fant tollerne 55 pakker med neshorn-horn. Foto: Vietnam News Agency / AFPVis mer

Tollvakter ved Noi Bai-flyplassen i Hanoi i Vietnam beslagla 125 kilo neshorn-horn på søndag, skriver CNN og Telegraph.

I alt skal tollerne ha beslaglagt 55 neshorn-horn gjemt i forsendelser av gips. De antas å ha en samlet verdi på 7,5 millioner dollar - som med dagens kurs er omtrent 65 millioner norske kroner - på svartebørsen.

Funnet føyer seg inn i rekken av ulovlig dyresmugling i Vietnam, som regnes som verdens største marked for neshorn-horn. Én kilo kan ha en verdi på opp til 60 000 dollar - tilsvarende omtrent 525 504 norske kroner - ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tollerne oppdaget den mistenksomme forsendelsen allerede på torsdag i forrige uke. De mener at gipsblokkene skal ha blitt sendt fra De forente arabiske emirater.

Ifølge Traffic, en organisasjon som jobber mot handel med dyreliv, har det vært en eksplosjon i etterspørselen etter neshorn de ti siste åra. Det har ført til en oppblomstring av krypskyttere som jakter på de verdifulle og utryddingstrua dyra.

GRUFULLT SYN: Dette bildet, tatt i 2017, viser et sort neshorn bare timer etter at hornet ble tatt. Foto: Brent Stirton, Getty Images for National Geographic Magazine, World Press Photo via AP
GRUFULLT SYN: Dette bildet, tatt i 2017, viser et sort neshorn bare timer etter at hornet ble tatt. Foto: Brent Stirton, Getty Images for National Geographic Magazine, World Press Photo via AP Vis mer

Internasjonale lover har gjort det ulovlig å handle med neshorn siden 1977, men tross dette har etterspørselen, særlig fra Vietnam og Kina, fortsatt å vokse, skriver The Guardian.

Hanoi har lenge lovet å demme for strømmen av ulovlig smugling av dyr som krysser grensene, men eksperter sier at det svarte markedet vedvarer takket være svak rettshåndhevelse.

Svært utrydningstruet

Neshorn-horn brukes i tradisjonell kinesisk medisin og er særlig utbredt i asiatiske land, der man tror at det kan kurere alt fra bakrus til kreft. I stadig økende grad benyttes det også som statussymbol på suksess og rikdom, ifølge interesseorganisasjonen Save the Rhino.

Krypskyttere som jakter på neshornene er ansett for å være en stor trussel i alle områder det finnes neshorn, og særlig i Sør-Afrika.

I dag finnes det fem arter av neshorn. Samtlige av disse er oppført på IUCNs rødliste over truede arter, ifølge WWF Verdens naturfond.

Ifølge WWF Verdens naturfond er det under 30 000 neshorn igjen. Særlig Javaneshorn og Sumatraneshorn er i kritisk fare for å bli utrydningstruet, med en bestanddel på henholdsvis 58-68 og færre enn 275.

Funnet av hornene i Vietnam følger et rekordbeslag som ble gjort i Singapore for ei uke siden, da myndighetene fant enorme mengder elfenben da de gjennomsøkte en last med tømmer som var på vei til Vietnam.

Konteineren inneholdt nesten ni tonn med støttenner fra om lag 300 elefanter og et stort parti sterkt utrydningstruede skjelldyr, også kjent som pangoliner.

Ifølge The Guardian har Den europeiske unionen nylig lagt fram en rapport over det enorme illegale viltnettverket som opererer i Sørøst-Asia.

Rapporten utpekte spesielt Laos som «et viktig globalt knutepunkt for handel med høy verdi og sterkt truede arter til resten av det asiatiske markedet». Ifølge rapporten er landet identifisert som verdens raskest voksende elfenbensmarked.