Tollerne har ikke sett maken til slike beslag

Bare i løpet av juni har tollerne på Oslo Lufthavn beslaglagt kosmetikk for 1,2 millioner kroner.

OSLO LUFTHAVN: Reisende fra Etiopia ble stoppet med blant annet body lotions og hudblekingskremer til en verdi av 500 000,- norske kroner. Video: Mariann Habbestad. Reporter: Amanda Walnum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Det er lite som overrasker tollerne på Gardermoen. Kontorsjef ved tollkontrollen på flyplassen, Hans Wilhelmsen, forteller at «folk tar med mye rart».

- Man slutter kanskje å bli overrasket når man har jobbet her noen år, sier han til Dagbladet.

Men tollbeslaget han nå skal vise fram, er oppsiktsvekkende og skiller seg ut. Den siste tiden har tollerne på Oslo Lufthavn gjort flere store beslag av kosmetikk og kremer.

Millionbeslag

Der hvor mange, uansett om de har med seg noe ulovlig eller ikke, kanskje går noe anspent forbi etter å ha landet på Oslo Lufthavn, ligger det fire pappesker - fylt til randen med kremer og kosmetikk.

Dette er bare deler av ett beslag av kosmetikk tollerne har gjort i juni. De fire pappeskene inneholder verdier på over 200 000 kroner.

- Vi har gjort en rekke beslag i løpet av juni av kosmetikk som er av en størrelse vi tidligere ikke har sett maken til, forteller Wilhelmsen.

Han forteller at denne type smugling er nytt for tollerne. Bare i juni har de beslaglagt varer med verdi på over 1 million kroner.

- Det er tett opp mot 1,2 millioner kroner. Det er betydelige verdier vi snakker om.

STORT BESLAG: I juni har tollerne ved Gardermoen avdekket flere forsøk på å smugle store mengder kosmetikk inn til Norge. Foto: Tolletaten
STORT BESLAG: I juni har tollerne ved Gardermoen avdekket flere forsøk på å smugle store mengder kosmetikk inn til Norge. Foto: Tolletaten Vis mer

Blekekremer

16. juni forsøkte en nederlandsk statsborger å smugle kosmetikk verdt over 200 000 kroner. Vedkommende hadde med seg kremer og andre kosmetiske artikler da hun ankom Norge med fly fra Etiopia.

Merverdiavgiften som skulle vært betalt for varepartiet beløper seg til 51 000 kroner og kvinnen ble bøtelagt med 50 000 kroner.

Det er deler av dette beslaget som Wilhelmsen viser fram. I videoen i toppen av saken kan du se beslaget.

- Det er forskjellige kremer. Noe som går igjen her er blekningskremer for å gjøre huden lysere. Disse ønsker vi å få analysert for å finne ut hva de inneholder. Vi er kjent med, gjennom samarbeidet vi har med mattilsynet, at den del sånne kosmetikkprodukter kan inneholde ting som er skadelig eller ulovlig å ha i kosmetikk i Norge, sier Wilhelmsen.

Mulige helseskadelige effekter av hudblekingsmidler:

  • Blekemidler som inneholder hydrokinon, kvikksølv eller steroider (glukokortikoider) er ikke tillatt å bruke i kosmetikk og kroppspleieprodukter, inkludert hudblekemidler.
  • Kvikksølv kan gi en hel rekke helseskader - og kan i tillegg til å skade huden, også skade nyrene og nervesystemet.
  • Hydrokinon-produktene kan ødelegge hudens evne til å danne pigment og er klassifisert som potensielt kreftfremkallende, og kan forårsake hudirritasjon og dermatitt (eksem).
  • Glukokortikoider kan gjøre huden tynnere og mer fotosensitiv (lysømfintlig), ved siden av en hel rekke andre bivirkninger.

Kilde: Mattilsynet

Vedkommende sa det var til eget bruk, forteller han.

- Er det mange som sier det?

- Det er nok en del som prøver seg på den, ja

MANGE PAKKER: Når reisende blir tatt med så store mengder produkter, tror ikke tollerne på at det er til eget bruk. Foto: Tolletaten
MANGE PAKKER: Når reisende blir tatt med så store mengder produkter, tror ikke tollerne på at det er til eget bruk. Foto: Tolletaten Vis mer

Det største beslaget

Men det største beslaget, det ble oppdaget på formiddagen 10. juni, da seks kongolesiske statsborgere kom med fly fra Etiopia til Oslo.

Det ble avdekket kosmetikk og hudkremer til en samlet verdi på 890 000 kroner.

Bota for et slikt smuglerforsøk, den er ikke liten. En av de reisende fikk en bot på hele 100 000 kroner.

Kontorsjef Wilhelmsen utelukker ikke at dette er det største tollbeslaget av kosmetikk noensinne i Norge.

- Jeg kan i alle fall ikke huske tilsvarende beslag på Oslo Lufthavn, sier Wilhelmsen.

Det ene beslaget utgjør cirka en halv million kroner i verdi.

BLEKEKREM: Dette skal være krem som lysner huden. Foto: Tolletaten
BLEKEKREM: Dette skal være krem som lysner huden. Foto: Tolletaten Vis mer

Røntgenkontrollerte bagasje

De kongolesiske smuglerne ble oppdaget gjennom en rutinekontroll.

- Vi røntgenkontrollerte all bagasje på et fly som ankom fra Etiopia. Det var gjennom kontrollen som gjorde at vi ville undersøke bagasjen nærmere, forteller Wilhelmsen.

- Hva skulle dette brukes til?

KREMER: Tollerne har i juni gjort store beslag av kosmetikk og kremer. Foto: Tolletaten
KREMER: Tollerne har i juni gjort store beslag av kosmetikk og kremer. Foto: Tolletaten Vis mer

- Det blir å spekulere, men forklaringen til de reisende om at det er til eget bruk, den kjøper vi ikke når det er snakk om så store mengder. Så vi kan jo anta at dette skulle selges i butikker, sier han.

Det første forsøket på å smugle kosmetikk i store mengder til Norge fra Afrika ble avdekket 3. juni. Tollerne på Oslo Lufthavn stoppet da ei 49-årig belgisk-kongolesisk dame med kosmetikk verdt 122 000 kroner.

Hun fikk ei bot av politiet på 30 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer