Tollerne tok svenskekjøttet

Hilde S. Nygård fra Finnskogen hadde sett fram til å fortære nydelige svenskepølser til middag onsdag kveld. Det ville ikke tollerne ha noe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokken 17 startet tollerne i Hedmark omfattende grensekontroll på riksvei 2 mellom Eda og Kongsvinger. På Magnormoen ble Hilde S. Nygård stoppet. Hun var blant de første som måtte overlevere dyrekjøpt svenskekjøtt til tollerne.

Visste ikke

Nygård var selv ukjent med importforbudet, og synes nok det var litt synd å måtte gi avkall på middagen.

- Men det er ikke krise, jeg har mat nok i kjelleren. Heldigvis er det fortsatt tillatt å handle tobakk og alkohol i Sverige, sier tobarnsmoren, som ofte tar turen over grensen til Charlottenberg for å kjøpe billig.

- Irriterende

Også Hanne Stolt Wang fra Kongsvinger fikk føle importforbudet på kroppen. Hun var på svensketur med familie og en venninne, og selskapets ti kilo med kjøtt ble beslaglagt.

- Dette er skikkelig irriterende. Vi spurte svenske tollere ved 16-tiden om det var tillatt å ta med kjøtt inn i Norge. «Ja», svarte de. Derfor føles dette litt urettferdig, sier hun.

Mye av varene skulle gå med til ektemannens 40-årslag. Nå blir det fisk til festmat i stedet.

- Jeg synes dette importforbudet lukter hysteri, sier Stolt Wang.

Tøff jobb

Som ellers i landet må tollerne i Hedmark belage seg på en god del overtid de neste fjorten dagene.

- Politiet i Kongsvinger og Østerdalen vil etter hvert måtte bistå oss. Det kan også bli aktuelt å koble inn sivilforsvaret og reservepolitiet, men selv da vil vi ikke ha mulighet til å stanse hver eneste bil som passerer en av Hedmarks 30 grenseoverganger, sier tolldistriktssjef Hallgeir Rapstad til NTB.

Mye overtid

Tolltjenestemennene Rune Sørlie og Bent Roger Øverby ante ikke hvor lenge de ville være på jobb, da NTB snakket med dem ved 17-tiden onsdag.

- Vår instruks er å beslaglegge alle kjøtt- og melkeprodukter fra EU og EØS. Kjøttet vil vi ta, men forelegg eller anmeldelse er det ikke snakk om, med mindre det er større kvanta, sier Sørlie.

- Det blir nok mye jobbing de neste par ukene, sier kollega Øverby lakonisk.

(NTB)

TOK MIDDAGEN: Tolloverinspektør Rune Sørlie tok middagen til Hilde S. Nygård, og gatekjøkkenet ble løsningen.