Tollernes drøm

Amerikansk scanningutstyr kan røntgenfotografere en fullastet trailer i løpet av fem minutter. Muligheten til å stoppe forsøk på narkotika- og menneskesmugling kan bli betraktelig bedret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årsrapporten til American Science & Engineering går det fram at tollere har funnet 160 kilo kokain skjult i lastebiler som er blitt gjennomlyst av scanneren.

Utstyret er tatt i bruk i flere europeiske havnebyer, som Bremen, Le Havre og Dover. Nordens første tollscanner er nå innstallert i Vaalimaa, på grensa mellom Finland og Russland. Satsingen koster 100 millioner kroner.

21 i timen

Ragnhild Folgerø, leder for Norsk Tollerforbund, sier til Dagbladet at det er knyttet store forventninger til tollernes nye supervåpen.

- Når en vet hvor lang tid det tar å losse en trailer for å gjennomsøke den på jakt etter for eksempel narkotika, er ikke kostnadene på 100 millioner så avskrekkende. Jeg håper at norske myndigheter vil fatte interesse for scanneren, sier Folgerø.

Den finsk-russiske installasjonen har kapasitet til å røntgenfotografere 21 trailere i timen. 30 tjenestemenn i toskiftturnus velger ut hvilke langtransporter som skal kontrolleres.

- Scanneren er i stand til å avdekke hulrom i lasten, samt avvik i forhold til hva som er oppgitt i fraktdokumentene. Dermed øker mulighetene til å stoppe smuglingsforsøk, mener Folgerø i Tollerforbundet.

Følger med

Fungerende tolldirektør Finn Fredriksen opplyser at han følger nøye med på erfaringene andre land gjør seg med det nye utstyret.

- Det er klart interessant, men vi er foreløpig noe usikre på nytteverdien her i Norge. Jeg tror vaktlaget som skal til for å betjene scanneren blir i største laget for oss. Investeringene er store, og vi får ikke EU-finansiering slik som de land som har tatt dette i bruk, sier Fredriksen.

Forbundsleder Ragnhild Folgerø tror imidlertid at en scanner plassert ved Svinesund ville tjent seg inn ganske raskt.

- Det finnes flere varianter, både transportable og faste. Både ved svenskegrensa og i havnene hadde røntgenfotografering gitt resultater, sier hun.