Bør heves: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, er enig med Sosialistisk Ungdom i at tollgrensen bør heves fra 200 til 1000 kroner.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Bør heves: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, er enig med Sosialistisk Ungdom i at tollgrensen bør heves fra 200 til 1000 kroner. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Tollgrensen er forhistorisk

Forhindrer et effektivt marked, mener Forbrukerrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går tok leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, til orde for at tollgrensen på varer bestilt fra utlandet bør heves.

Det er direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, helt enig i.

- Det har Forbrukerrådet ment i mange år. Vi skrev til og med et brev til Finansdepartementet allerede i 2005, der vi ba om å få beløpet indeksregulert, sier Flesland.

Mest aktive på netthandel Dagens grense er fra 1975, og dersom man indeksregulerer den ville grensen vært på 1000 kroner.

- Nordmenn er faktisk de mest aktive i Europa når det gjelder netthandel. I fjor handlet 73 prosent av oss på nettet, mot et EU-gjennomsnitt på 43 prosent, sier hun, før hun fortsetter;

- Og når du tenker over at man kan ha med se varer for 3000 kroner når man kommer over grensa fra Sverige - 6000 om man har vært borte i over 24 timer, da fremstår den 200 kroners grensa som et forhistorisk klenodium.

Sunn konkurranse Flesland mener at for å få til et effektivt marked, bør man ha en normal tollgrense. At en økt grense er det samme som er subsidiering av utenlandske butikker på bekostning av norske mener hun er feil.

- Innenfor EU må man betale moms på de varene man kjøper, så når varen sendes ut av landet har man allerede betalt toll. Slik det er nå må nordmenn betale dobbelt opp, sier hun.

- En så lav tollgrense forhindrer et effektivt marked. Dersom den økes vil det skape sunn konkurranse, noe som igjen vil være til det beste for forbrukerne, sier hun.

Mangel på respekt Tollpolitisk talsmann i Frp, Jørund Rytman, er helt enig i det Halse og Flesland sier.

- Det er et interessant utspill fra Sosialistisk Ungdom. Sist forslaget fra Frp om å øke denne grensen var oppe i Stortinget stemte deres moderparti i mot, sier han.

Han håper at det ikke denne gangen bare er prat, men at ungdomspartiet påvirker SV til å stemme for et forslag om heving av grensen.

- Vi ønsker at norske forbrukere skal ha større valgfrihet, og at det skal bli enklere for dem å handle på nettet. Det er neppe noen fare for at det skal bety undergangen for norske nettbutikker. Å handle i norske butikker er fortsatt forbundet med mer trygghet og raskere levering, men det er viktig at man har valgmuligheter. Noe annet er mangel på respekt for forbrukerne, sier han.