- SVÆRT ALVORLIG: Styreleder i GC Rieber, Paul-Christian Rieber, går nå gjennom tollsaken dokument for dokument. Foto: Morten F. Holm/ SCANPIX.
- SVÆRT ALVORLIG: Styreleder i GC Rieber, Paul-Christian Rieber, går nå gjennom tollsaken dokument for dokument. Foto: Morten F. Holm/ SCANPIX.Vis mer

Tollskandalen vokser

Ikke bare oljen fra Vest-Sahara, men også fórolje som Rieber har importert fra andre land, har blitt feildeklarert i tollen. Rieber kan ha unndratt en halv milliard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Styreleder i GC Rieber, Paul-Christian Rieber, opplyser til Dagbladet at ikke bare oljen fra Vest-Sahara, men all fóroljen Rieber har importet over en tiårsperiode er blitt feilfortollet.

Det betyr at selskapet kan ha unndratt seg rundt en halv milliard kroner i toll, noe som er dobbelt så mye som tidligere anslått. *

- Alt som er blitt importert av fórolje er blitt feildeklarert, ikke bare det fra Vest-Sahara, sier Paul-Christian Rieber til Dagbladet.

Alt GC Rieber har importert fra Vest-Sahara har gått til fiskefor, men noe av det som er importert fra Danmark, Chile og Peru har gått til Omega 3-tabletter. Hvor mye av det som har gått til hva, kan ikke Paul-Christian Rieber svare på nå.

- Det har vi ikke detaljer på. Men vi har importert 40 000 tonn forolje i løpet av de tre siste årene, sier han.


Feil i ti år
I ti år kan den samme feilen ha blitt gjort i Rieber-systemet.

- Det vi kan se utifra våre undersøkelser så langt, er at importen også fra øvrige land er behandlet på samme måte hos oss. Det er brukt en og samme innfortollingskode på alt, og det kan ha foregått over ti år, sier Paul-Christian Rieber til Dagbladet.

- Det Rieber må klargjøre nå, er hvor mye olje som har gått til Omega 3-tabletter, sier Gunnar Album i Naturvernforbundet, som var den som avslørte tollsaken.

Oljen fra Vest-Sahara og Marokko utgjør ifølge et Rieber-dokument Dagbladet har fått tilgang til, 66 prosent av importen til GC Rieber. Import fra Danmark, Chile og Peru utgjør de resterende 34 prosentene av importert olje.

GC Rieber ser svært alvorlig på saken.

Snur alle steiner
- Det vi vet er at vi har gjort feil på to punkter. Vi har skrevet feil varenummer og ikke sendt inn søknad om fritak fra importtoll. Dette er en svært alvorlig sak, og vi er ikke til bunns i den. Vi skal snu alle steiner for å finne ut av dette, sier Paul-Christian Rieber.

Disse to feilene kan forklare hvordan dyrefór ble til menneskemat i tollen, men ikke hvordan opprinnelseslandet Vest-Sahara ble til Marokko. Det kan ikke Rieber svare på foreløpig. Greenpeace har hele tiden ment at feilfortollingen ikke har vært en glipp, men en bevisst fordekking av at norsk oppdrettsnæring bruker fiskeolje fra Vest-Sahara.

- Jeg har ingen holdepunkter for å tro at noen har gjort dette bevisst og saken viser jo også at vi ikke har hatt noen økonomisk gevinst av å gjøre det på denne måten. Forøvrig snur vi hver stein for å komme til bunns i dette nå og jeg kan verken avkrefte eller bekrefte det med landkodene. Konklusjonen må komme seinere, sier Rieber til Dagbladet.

Paul-Christian Rieber sa til media i går at selskapet er beredt til å betale tilbake alt de skylder i toll. Rieber sier til Dagbladet at han ikke har rukket å regne på beløp og tilbakebetaling ennå.

Fórer norsk laks
Saken har kommet opp i forbindelse med svenske journalisters avsløringer om uregulert fiske i Vest-Sahara. Det viste seg at uetisk fiskeolje havner i skandinavisk kosttilskudd. Etter hvert viste det seg at oljen også havner i norsk oppdrettslaks via det statlige norske lakseselskapet Cermaqs datterselskap Ewos. GC Rieber er det eneste norske selskapet som har handlet fiskefór fra Vest-Sahara, og det statlige norske lakseselskapet har vært eneste kjøper. Ewos har kjent til handelen med Vest-Sahara, men skal ha feiltolket regjeringens råd.

Handel med okkuperte Vest-Sahara er i strid med regjeringens retningslinjer, og etter at saken kom opp i media har Ewos valgt å avslutte avtalen med GC Rieber. Rieber har også sagt at de vil stanse handelen med den omstridte fiskeoljen.

* 40 000 tonn fiskeolje på tre år blir 133 000 tonn på ti år. Tollsatsen er på 3,75 per kg fiskeolje.

Denne artikkelen er blitt endret siden den ble publisert tidligere i dag.