Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Tollvesenet: - Det har eksplodert

Stengte grenser fører til tørke på narkotikamarkedet. Tollvesenet har knapt sett så mange cannabisfrø tidligere.

DAGENS: Tolletatens ansatte ved postterminalen på Lørenskog gjorde disse funnene på én dag. Foto: Tollvesenet
DAGENS: Tolletatens ansatte ved postterminalen på Lørenskog gjorde disse funnene på én dag. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Det har vært helt voldsomt med cannabisfrø som er beslaglagt de siste par ukene. Det er tydelig at markedet merker de stengte grensene, og at mange nå planlegger å dyrke selv.

Det sier kontorsjef hos Tolletaten, Lars Teigen. Ved postterminalen på Lørenskog har coronasituasjonen og stengte grenser ført til en oppsving i enkelte funn og beslag.

Dagbladet omtalte i begynnelsen av april den enorme veksten i bestilte sexleketøy fra utlandet.

- Det er helt klart en type vare som har hatt den mest markante økninga siste tida hos oss, og det er sex-leketøy. Det er store mengder. Vi har aldri sett en slik oppsving før, sa Teigen den gang.

- Avsløres lett

De siste par ukene er det imidlertid en annen type forsendelser kontorsjefen særlig har fått meldinger om fra kontrollørene. Cannabisfrø kommer nå i mengder tollerne knapt har sett tidligere.

Enkelte forsendelser er av en slik størrelse at de åpenbart er ment for videresalg - enten av selve frøene eller av ferdigdyrket rusmiddel.

- I den største pakken var det nærmere 600 frø. Det er nok til en stor plantasje. Frøene avsløres lett på røntgen, og cannabisfrø har representert en stor del av beslagene siste tida. De siste to-tre ukene har det eksplodert, sier Teigen.

Razzia: Nå går tollvesenet og kystvakten under havoverflaten på jakt etter narkotika. Video: BT. Reporter: Emma Marie Bergli-Whittaker Vis mer

Forsøkt skjult

Ifølge kontorsjefen kommer det han betegner som mesteparten av frøene fra samme butikk. Han ønsker derimot ikke å navngi butikken av fare for at flere skal bestille liknende varer.

Teigen kan imidlertid avsløre at kreativiteten hos selgerne er stor når det kommer til å gjemme frøene, i håp om å slippe unna tollernes kontroll.

- Vi ser kreative løsninger hos de som sender dette. Tidligere ble frøene forsøkt skjult i konvolutter og CD-cover. Nå forsøkes de å kamufleres som godteri og liknende, avslører Teigen.

Tørken kom raskt

Informasjonsansvarlig for RUStelefonen, Sturla Johansen, sier til Dagbladet at de også har vært kjent med cannabistørken i flere uker. Han forteller at tørken oppsto raskt etter at coronaviruset kom til Norge.

- Antallet henvendelser til oss har vært omtrent som normalt de siste månedene, men vi har hørt at det var cannabistørke siden slutten av mars, to-tre uker etter at grensene ble stengt, sier Johansen.

Han forteller videre at folk flest har hatt mer anledning til å drikke alkohol de siste månedene, og at en del trolig har fått et annet drikkemønster på grunn av mye hjemmetid. Hvorvidt konsumet av alkohol faktisk har økt, er han likevel usikker på.

- Vinmonopolet har meldt om vekst, men vi må huske at dette også skal erstatte grense- og tax-free-handel. Samtidig er folk mer i feriemodus når det blir mye tid hjemme, det er lettere å ta seg ett glass både i tide og utide, og for noen vil færre rammer i hverdagen medføre et drikkemønster som kan skape problemer seinere, sier Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!