SÅPEFORKLEDNING: Emballasjen som følger med, skal bidra til å skjule posene som såpe. Foto: Tollvesenet
SÅPEFORKLEDNING: Emballasjen som følger med, skal bidra til å skjule posene som såpe. Foto: Tollvesenet Vis mer

Tollvesenet: - Et nytt fenomen

Emballasjen ser ut som flytende såpe. Innholdet er derimot noe helt annet.

Publisert

- Dette er det andre tilfellet vi ser på kort tid. For vår del er dette et nytt fenomen som vi ikke har sett tidligere, men som har dukket opp nå i det siste.

Det sier kontorsjef i Tolletaten, Lars Teigen, til Dagbladet. Funnet han viser til, ser tilsynelatende ut som to små, hvite poser med håndsåpe. I alle fall ut ifra den medfølgende emballasjen å dømme, med detaljert beskrivelse av hvordan posene skal pakkes inn.

Likevel ønsker nok svært få å vaske hendene med innholdet. Posene inneholder nemlig syntetisk urin.

- Lett å få med inn

- Posene puttes inn i pappemballasjen, og framstår dermed som såpe eller håndsprit. På den måten vil det være lett å få med inn på toalettet når en prøve skal avlegges, forklarer Teigen.

Den utenlandske produsenten av den syntetiske urinen garanterer på sine sider at brukere ikke vil bli avslørt ved en prøve. I mer enn ti år skal flere tonn med falsk urin være solgt til kjøpere over hele verden.

- Uten å spekulere i hvem som bestiller dette, så er det sannsynligvis ment for enten noen som driver med idrett og skal avlegge urinprøve, eller noen som skal avlegge en narkotikaprøve. Jeg tviler på at det er et produkt som profesjonelle idrettsutøvere tar i bruk, sier Teigen.

MYE DOP: Tollerne ved Norges største postterminal lar seg stadig overraske over avsendernes kreativitet. Reporter: Audun Hageskal / Video: John Terje Pedersen / Redigering: Emilie RydningVis mer Vis mer

Ikke ulovlig

Til tross for den falske urinens potensielle bruksområder, forteller Teigen at Tollvesenet ikke har myndighet til å beslaglegge produktet. Derfor blir også funnet som nylig ble gjort, sendt videre til kjøperen.

- Det er ikke et ulovlig produkt, så vi sender dette videre til den som har bestilt. Men vi merker oss at det finnes, og at det er relevant for dopingjegere å kjenne til, sier Teigen.

Mange produkter på markedet

Informasjon- og veiledningstjenesten RUStelefonen får årlig omkring 10 000 henvendelser som gjelder rusmidler og bruk. Seksjonsleder og informasjonsansvarlig, Sturla Johansen, forteller at kreative måter å komme seg unna en positiv urinprøve på, er et tilbakevendende tema. Deriblant også spørsmål om falsk urin.

- Jeg vet ikke hvor utbredt bruken av akkurat dette er, men vi har i årevis mottatt spørsmål om hvordan man kan jukse på urinprøver, sier Johansen.

Til tross for at syntetisk urin først nylig er oppdaget hos Tollvesenet, har det allerede vært et internt diskutert tema hos RUStelefonen en stund. Og Johansen legger til at det ikke er det eneste produktet på markedet i sin kategori.

- Det finnes veldig mange forskjellige produkter som er laget for å forfalske urinprøver, men også utstyr laget for å avlevere prøvene. Blant annet finnes det falske peniser hvor man kan putte falsk eller ren urin i, forteller Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer