Tollvesenet betaler for beslaglagte varer

De som blir fratatt varer på grensa, som egentlig er lovlige å ta med seg inn i landet, vil få økonomisk kompensasjon av tollvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter assisterende tolldirektør Finn Fredriksen til Dagbladet.no. Han beklager samtidig at noen er blitt rammet av importforbudet selv om de ikke skulle rammes.

- Mange har opplevd å bli fratatt varer som ikke er omfattet av det midlertidige importforbudet. De som har tatt vare på kvitteringen for varene, kan presentere den for tollvesenet, så vil vi tilbakebetale det varene har kostet, lover tolldirektør Fredriksen.

I Kristiansand opplevde flere passasjerer å bli fratatt kyllingprodukter, selv om de var fullt lovlig å ta med til Norge etter at importforbudet trådte i kraft onsdag ettermiddag. Tollvesenet har oppbevart produktene i en fryser slik at folk kan hente dem tilbake.

Unngå krangling

Tolldirektøren understreker at det ikke alltid er like enkelt for de som står på grensestasjonen å vite hva som skal beslaglegges eller ikke.

- Vi må lytte til fagmiljøene. Det er de som vet hva slags varer som utgjør en smitterisiko, og hva som ikke gjør det.

Han opplyser at det flere steder er innført et samarbeid mellom tollvesenet og det lokale næringsmiddeltilsynet. I går kom også en komplett liste over produkter som kan slippe forbi grensekontrollen.

- De reisende må forstå at det er bedre at man er 110 prosent sikker på at varene virkelig kan tas med inn i landet, enn å starte en diskusjon på grensen om dette er riktig eller ikke, sier Fredriksen til Dagbladet.no.

Han mener derfor at hvis det oppstår tvil i tollkø, så må man følge beslutningen til tolleren. Skulle det likevel vise seg at tollvesenet har gjort en feil, kan man forsøke å ordne opp etterpå.