RØDT: Claes Sjöholm, sentersjef for Charlottenberg shoppingsenter, sier regjeringens beslutning om å gjøre regionen rød igjen er katastrofal for driften deres. Reporter: Frode Andresen. Video: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Tollvesenet er skuffet over nordmenn

Statsminister Erna Solberg har oppfordret nordmenn til å bli hjemme. Fortsatt er det stor pågang på grensa.

Publisert

CHARLOTTENBERG (Dagbladet): Da Dagbladet besøkte Tollvesenets grensekontroll ved Magnormoen torsdag ettermiddag, var det jevn trafikk forbi stedet.

Tollinspektører og politifolk stoppet og stilte spørsmål til bilister i både personbiler og bobiler. Mange av dem hadde vært over grensa for å handle, mens andre var i ferd med å avslutte ferieturen.

- Vi så en klar trafikkøkning etter at nyheten om at Värmland län blir «rødt» igjen, og endte på tusen flere passeringer enn foregående døgn, forteller Kjersti Bråthen, seksjonssjef i Tollvesenet til Dagbladet.

<strong>SVERIGE:</strong> Ifølge Tollvesenet var det mange som reiste over grensa i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
SVERIGE: Ifølge Tollvesenet var det mange som reiste over grensa i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- En del reiser

Seksjonssjefen har inntrykk av at mange nordmenn reiser over grensa for å handle før 15. august.

- Vi har dessverre inntrykk av at det er en del som reiser over og handler alkohol, snus og sigaretter før grensa stenger. Samtidig er nok en del også på vei hjem fra ferie før karantenekravene inntrer, forteller hun.

Bråthen hadde ønsket at nordmenn hadde holdt seg hjemme.

- Vi hadde ønsket at befolkningen fulgte myndighetenes råd om å la være å ta turen over grensa nå som smittetallene er såpass høye, oppfordrer hun.

Seksjonssjefen påpeker at de må tilpasse seg nå som trafikken endres over natta.

- Vi tilpasser fortløpende vår tilstedeværelse og bistand til politiets personkontroll. Vi så en del pendlertrafikk og nærmest normal handelstrafikk da Sverige var stengt. Men de som kommer til Norge fra «rød sone» vil bli informert om at de må i karantene.

<strong>TOLLVESENET:</strong> Seksjonssjef i Tollvesenet, Kjersti Bråthen, hadde ønsket nordmenn hørte på myndighetens råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
TOLLVESENET: Seksjonssjef i Tollvesenet, Kjersti Bråthen, hadde ønsket nordmenn hørte på myndighetens råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Dyrt i Norge

Også utenfor Charlottenbergs shoppingsenter i Värmland län var det godt med folk torsdag ettermiddag. Jevnlig trillet overfylte handlevogner på den halvfulle parkeringsplassen.

Dette til tross for statsminister Erna Solbergs oppfordring om å bli hjemme. Også helseminister Bent Høie har anmodet de fleste om å ta det med ro og heller handle i Norge.

- Trykket var større i morgentimene, forteller sentersjef Claes Sjöholm.

En av dem som hadde tatt turen torsdag var Dragana Vujanou. Hun hadde reist fra Jessheim for å handle.

<strong>HANDEL:</strong> Dragana Vujanou har handlet mat for halvannen måned. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HANDEL: Dragana Vujanou har handlet mat for halvannen måned. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er her for å handle fordi jeg synes at matvarer er så dyrt i Norge. Ettersom det er bedre priser i Sverige, så velger jeg som er permittert å handle her, sier hun til Dagbladet.

Vujanou bestemte seg for å ta en tur over grensa da hun leste at Värmland län skulle bli «rødt» igjen.

- Kan bli smittet på REMA 1000

Fra midnatt natt til lørdag innføres hjemmekarantene igjen ved grensekryssing og hjemkomst fra Värmland.

- I dag har jeg kjøpt mat som kanskje vil vare i halvannen måned, og trenger dermed ikke å bruke like mye penger i Norge, utdyper hun.

- Er du redd for å bli smittet i Sverige?

- Jeg hadde på meg munnbind og gummihansker i butikken. Jeg tror at så lenge man er forsiktig og ikke er nær andre, så kan man unngå å bli smittet. Men trenger ikke å sitte hjemme og ha panikk. Man kan bli smittet av viruset hvor som helst – også på REMA 1000 og Kiwi i Norge, svarer hun.

CORONA: Statsminister Erna Solberg (H) er i Arendal, og mye handler selvsagt om coronakrisa. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Katastrofalt

Torsdag strakk køa seg fra Systembolaget til hovedinngangen utenfor Charlottenberg shoppingsenter, noe som også skyldtes regelen om to meter avstand på kjøpesenteret.

Sentersjef Claes Sjöholm respekterer myndighetens avgjørelse, men legger ikke skjul på at «rødmerkingen» vil få katastrofale konsekvenser for dem.

- Dette er katastrofalt for oss. Vi kommer til å miste 85 prosent av omsetningen over natta. Det er fryktelig tøft både for butikkene våre og for oss som kjøpesenter, sier Sjöholm.

<strong>- KATASTROFALT:</strong> Sentersjef Claes Sjöholm frykter katastrofale konsekvenser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- KATASTROFALT: Sentersjef Claes Sjöholm frykter katastrofale konsekvenser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han tror det vil betydeligere stillere uten nordmennene.

- Vi kommer nok til å ha noen kunder, men ikke i nærheten av så mange som vi bruker å ha. Så det kommer nok til å bli tommere, påpeker han.

Han synes det er leit at «rødmerkingen» av Värmland skjer nå.

- Det er synd at det skjer nå som vi har fått en mer normalisert og jevn strøm av kunder, som er mye mer håndterbart. Nå risikerer vi å få flere topper og daler, som vi også hadde før grensen åpnet igjen. Men vi må bare jobbe ut fra de forutsetningene vi har, sier han til Dagbladet.

- Ikke skuffet

Statsminister Erna Solberg uttalte torsdag til Dagbladet at hun ikke er skuffet over at flere drar på harryhandel, og ikke lytter til hennes formaning.

- Det er ekstra viktig at vi følger reglene nå. Vi hadde lavere smitte og fikk gjøre mer denne sommeren. Skal vi bekjempe at dette sprer seg må vi være flinke å følge reglene, sa statsministeren i et intervju med Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer