SYNTETISK DOP: En rekke nye narkotikaprodukter strømmer inn på markedet. Foto: AFP / NTB scanpix
SYNTETISK DOP: En rekke nye narkotikaprodukter strømmer inn på markedet. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Tollvesenet er svært bekymra for det nye, ukjente dopet i Norge: Smugles i små pakker i brev

Veldig vanskelig å avsløre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag presenterte Dagbladet Politidirektoratets ferske rapport «Tendenser i kriminaliteten - Utfordringer i Norge 2014».

Blant de største utfordringene som trekkes fram er produksjonen av syntetiske narkotiske stoffer som et økende problem.

Ifølge rapporten har det vært en eksplosiv økning av nye stoffer på det globale narkotikamarkedet. Europeiske myndigheter har registrert nær 240 slike produkter. Mange av stoffene er ikke listeført, og gamle stoffer produseres på nye måter.

Mye beslag - Teknologi har gjort det forholdsvis enkelt å blande sammen to lovlige stoffer som omdannes til en «vanlig» narkotikaprekursor, som videre kan benyttes for å produsere narkotika, ifølge rapporten.

- Den største utfordringen er utviklingen vi ser at selve produksjonen av stoffene nå i økende grad skjer i Norge, sier assisterende avdelingsdirektør Atle Roll-Matthiesen ved Politifag i Politidirektoratet til Dagbladet.

Men mye av stoffet kommer til Norge over grensa. I fjor gjorde Tollvesenet 437 beslag av syntetiske narkotiske stoffer på vei til Norge. Så langt i år er det gjort 128 beslag på til sammen 878 gram. På samme tid i fjor var det 112 beslag. Små mengder kan gjøre stor skade.

Tollvesenet deler politiets bekymring.

- Vi er absolutt bekymret. Dette er et nytt og økende fenomen. Det er utfordrende å avsløre da forsendelsene ofte er små og ofte gjemt i brevpost og kamuflert som andre produkter. Handelen skjer som regel over internett og det er brukerdoser, sier underdirektør Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet.

En annen utfordring er at stoffet ikke er listeført som ulovlig.

ALLE ER BEKYMRA: Politiet, Tollvesenet og politkerne er bekymret for utviklingen om nye syntetiske narkotika-produkster i Norge. Fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet er bekymret for at mer ser ut til å produseres i Norge. Det som smugles til Norge er i tillegg vanskelig å oppdage.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALLE ER BEKYMRA: Politiet, Tollvesenet og politkerne er bekymret for utviklingen om nye syntetiske narkotika-produkster i Norge. Fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet er bekymret for at mer ser ut til å produseres i Norge. Det som smugles til Norge er i tillegg vanskelig å oppdage. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er et fenomen i utvikling og det er en utfordring å henge med på regelsiden. Nå er det innført en generisk listeføring som gjør at man kan forby grupper av stoffer, sier Høiseth.

- Ikke godt nok skodd Justispolitisk talsmann Hårek Elvenes i Høyre er også bekymra. Han frykter at mange saker ikke blir løst.

- Dette viser at de kriminelle ligger et hesthode foran politiet. Det er ofte Tollvesenet som først avslører innførsel av narkotika og syntetiske stoffer, sier Elvenes.

- Det er i dag for mange av sakene som er oversendt fra Tollvesenet til politiet som henlegges av kapasitetsårsaker. Saker som langt på vei er ferdig behandlet av Tollvesenet. Dette er alvorlig og gir grobunn for ytterligere kriminalitet, sier han.

Høyre-politikeren mener samarbeidet mellom Tollvesenet og politiet kan bli bedre.

- Politiet må settes bedre i stand til nyttiggjøre seg verdifull informasjon fra Tollvesenet og andre kontrolletater. Reportasjen i Dagbladet er et bevis på behovet for å styrke og omorganisere politiet. Etterforskningsmiljøene i politiet må styrkes gjennom færre politidistrikter med styrket etterforskningskapasitet, spesielt innenfor organisert kriminalitet og økonomisk kriminalitet. Etterforskningsmiljøene i politiet er i dag ikke godt nok skodd for å møte et stadig mer komplekst kriminalitetsbilde. Tiden for å omorganisere politiet er overmoden, mener han.

OGSÅ BEKYMRA: Høyres Hårek Elvenes. Foto: Høyre
OGSÅ BEKYMRA: Høyres Hårek Elvenes. Foto: Høyre Vis mer