«VODKA»: Dette er deler av beslaget av biodieselen som er omdannet og selges som vodka. Foto: TOLLVESENET / NTB SCANPIX
«VODKA»: Dette er deler av beslaget av biodieselen som er omdannet og selges som vodka. Foto: TOLLVESENET / NTB SCANPIXVis mer

Tollvesenet fant «vodka» laget av biodiesel

Spritfabrikk på Romerike avdekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslaget av et parti tvilsom «vodka» i en lastebil satte Tollvesenet på sporet av en ulovlig spritfabrikk på Romerike.

Saken startet da en vestopplending i 50-årene ble stoppet i en veikontroll ved Minnesund med 2178 liter brennevin av tvilsomt opphav i lasten. Politiet og Vegvesenet sto bak den opprinnelige kontrollen, men Tollvesenet ble raskt involvert ettersom det var snakk om avgiftsunndragelser på 846 000 kroner.

Fra Minnesund ledet sporene videre til et lagerlokale på Romerike, som er eid av en mann i 30-årene. I en bil utenfor lageret dukket det opp mer udeklarert vodka, denne gangen fra Estland. Og vel innenfor dørene ventet enda større fangst: 1250 liter biodiesel og et 1000 liters plastfat med det ferdig rensede og utblandede resultatet, «vodka».

I tillegg fant tollerne tappeutstyr og emballasje og øvrige rekvisitter til spritproduksjonen. Til sammen endte beslaget på 3694 liter alkohol av ulik styrke. Det inkluderer 1295 liter av miljødrivstoffet, som inneholder 86 prosent alkohol før rensing.

Avgiftsunndragelsene for så mye sprit er på hele 1,9 millioner kroner.

(NTB)