Tollvesenet knyttet feilaktig 72-åring til narkoliga

Publiserte pressemelding basert på feil.

STORT AMFETAMINBESLAG: Men ikke tilknyttet den norsk-litauiske ligaen. Foto: Tollvesenet
STORT AMFETAMINBESLAG: Men ikke tilknyttet den norsk-litauiske ligaen. Foto: TollvesenetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tollvesenet har på sine hjemmesider publisert en pressemelding med tittelen «Narkotikaliga avslørt etter tollbeslag i Østfold».

Ifølge pressemeldingen startet opprullingen av den Moss-baserte narkoligaen, som har tatt et hundretalls kilo metamfetamin inn i Norge, med at en 72 år gammel nederlender ble stoppet på tollstasjonen ved Svinesund.

Dette er ikke tilfelle.

Ikke siktet
- Dette er feil. Nederlenderen har ingenting med denne saken å gjøre, bekrefter politiadvokat Gaute Nilsen til Dagbladet.

- Det har helt sikkert blitt stoppet en nederlender på Svinesund, men han har ikke noe med denne saken å gjøre.

12 personer er så langt siktet i saken. Av disse er tre fra Norge, åtte fra Litauen og én fra Latvia. Sju av de siktede sitter varetektsfengslet, blant dem er et litauisk ektepar på 24 og 33 år bosatt i Mosseregionen.

Antok
Seksjonssjef i Tollvesenet Per Jørgen Solbjerg uttaler seg i pressemeldingen. Han forteller at Tollvesenet ikke var i kontakt med politiet i dag, før pressemeldingen ble publisert.

UNDER SETENE: Nederlenderen hadde gjemt stoffet godt. Foto: Tollvesenet
UNDER SETENE: Nederlenderen hadde gjemt stoffet godt. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Vi søkte i arkivet og fant store metamfetaminsaker. Vi antok da at disse hadde en sammenheng til denne saken, forklarer Solbjerg overfor Dagbladet.

Tollere stoppet på formiddagen 31. januar en tyskregistrert Opel Zafira, kjørt av nederlenderen. Mannen forklarte at han skulle kjøpe lastebiler i Norge, og være her i noen dager. Etter samtaler med mannen bestemte Tollvesenet seg for å sette inn hund - og denne fant 32 kilo amfetamin under setene og i en støtfanger. Disse hadde altså ikke sammenheng med den norsk-litauiske narkoligaen.

- Hvilke saker som angår denne har vi ingen direkte oversikt over. Dette var litt kjedelig, konstaterer seksjonssjef Solbjerg.


MARKERTE: Men Tollvesenet dro feil konklusjoner om funnet. Foto: Tollvesenet
MARKERTE: Men Tollvesenet dro feil konklusjoner om funnet. Foto: Tollvesenet Vis mer