Tollvesenet slo alarm om Forsvarets krigsskipssalg

Norge fikk britisk etterretningsinformasjon om at båtene kunne havne hos beryktet nigeriansk krigsherre. Men solgte dem likevel.

HENTET I HORTEN: Her blir de siste MTBene hentet av kjøperne ved Karljohansvern i Horten i november i fjor. Til tross for at Forsvaret ble anbefalt å levere dem direkte til England og varsle Tollvesenet. Foto: Jens Petter Kværk
HENTET I HORTEN: Her blir de siste MTBene hentet av kjøperne ved Karljohansvern i Horten i november i fjor. Til tross for at Forsvaret ble anbefalt å levere dem direkte til England og varsle Tollvesenet. Foto: Jens Petter Kværk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dokumenter Dagbladet har fått tilgang til avslører at både Forsvaret og Utenriksdepartementet ble advart mot å selge krigsskip til det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global.

Allerede i juli 2012 varslet britiske tollmyndigheter Toll- og avgiftsdirektoratet om en sak med mulig norsk involvering i korrupsjonssak. Advarselen kom over et år før Forsvaret lot sikkerhetsselskapet seile av gårde med de seks tidligere missiltorpedobåtene KNM «Hauk», «Geir», «Jo», «Falk», «Tjeld» og «Stegg».

- Forgrening til Norge Britene hadde etterretningsinformasjon som knyttet CAS Global til korrupsjonsanklager og omstridt handel med tidligere krigsskip i Nigeria. Britiske tolltjenestemenn hadde mistanke om at handelen med Norge var forbundet med den beryktede nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo (44), og at de norske missiltorpedobåtene skulle inngå i hans paramilitære kystvaktflåte.

- I et internasjonalt møte innen eksportkontroll ble vi kontaktet av britiske myndigheter og gjort kjent med en sak med mulig forgrening til Norge. Saken gjaldt eksport av eksmilitære fartøy. I etterkant av møtet foretok vi undersøkelser i våre systemer, og fant en transaksjon som kunne knyttes til salget av seks fartøy fra Forsvaret til CAS Global. Vi tok kontakt med Utenriksdepartementet, Politiets Sikkerhetstjeneste og Forsvarets Logistikkorganisasjon, bekrefter underdirektør i Toll og avgiftsdirektoratet Liv Kristin B. Rundberget til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer