YORKSHIRE-HVALPER: Her er fire av valpene som Tollvesenet oppdaget bak førersetet på en polsk varebil på fredag. Foto: Tollvesenet.
YORKSHIRE-HVALPER: Her er fire av valpene som Tollvesenet oppdaget bak førersetet på en polsk varebil på fredag. Foto: Tollvesenet.Vis mer

Tollvesenet været fare, stoppet valpe-smugling

Mattilsynet fryktet smitte fra beslaglagte valper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hundevalpene ble beslaglagt fredag kveld på Svinesund, i en polskregistrert bil med to personer, forteller Wenche Fredriksen, kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund, til Dagbladet.

Hun forteller at valpene, av den populære rasen yorkshire-terrier, ble funnet i ei pappkasse bak førersetet.

Smittefare
Valpene er nå overlevert til Mattilsynet, som har sendt dem videre til Skiptvedt karantenestasjon. Dagbladet fikk igår ikke svar på hva som vil skje med dem i fortsettelsen, da de fagansvarlige i Mattilsynet ikke var tilgjengelige.

De polske smuglerne, den ene bosatt i Norge, er politianmeldt.

- Dette er alvorlig, i forhold til at det er levende dyr. Når papirene ikke er i orden i forhold til blant annet smitte, er det absolutt alvorlig, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Isfjell
NRK melder at tollerne den siste drøye uka har tatt beslag i 15 hunder og en ilder som ble forsøkt smuglet inn til Norge - inkludert de sju som ble funnet i den polske varebilen.

STORFANGST: Her er to av de åtte hundene og en ilder som ble tatt hånd om av Mattilsynet mandag for ei uke siden. Foto: Mattilsynet
STORFANGST: Her er to av de åtte hundene og en ilder som ble tatt hånd om av Mattilsynet mandag for ei uke siden. Foto: Mattilsynet Vis mer

Mandag for ei uke siden ble ei latvisk kvinne og hennes medhjelper tatt med åtte hunder og en ilder. Sent om kvelden kom de til Oslo S for å selge hundene til minst fem kjøpere. Der ventet Mattilsynet sammen med folk fra politiet og tollvesenet.

Grenseveterinær i Mattilsynet, Marit Forbord, sier at omfanget av smuglinga er stort og urovekkende.
- Det er en trussel mot folk og dyrehelse, hundene kan ha med seg smittestoff og parasitter, sier Forbord til NRK.
.
- Dette viser bare toppen av isfjellet, sier hun.

ADVARTE: Marit Forbord i Mattilsynet advarte i 2009 mot å importere spanske gatehunder. Foto: Nina Hansen, Dagbladet
ADVARTE: Marit Forbord i Mattilsynet advarte i 2009 mot å importere spanske gatehunder. Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer