Tollvesenet vil lagre bilder av alle biler som krysser grensen

Finansdepartementet foreslår at informasjonen skal kunne lagres i et halvt år.

PÅ GRENSA: En toller med en av sine firbeinte medarbeidere inspiserer et vogntog på oppstillingsplassen på Tollvesenets grensestasjon på Svinesund. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ GRENSA: En toller med en av sine firbeinte medarbeidere inspiserer et vogntog på oppstillingsplassen på Tollvesenets grensestasjon på Svinesund. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tollvesenet vil fotografere og registrere alle biler som krysser landegrensen. Finansdepartementet foreslår at informasjonen skal kunne lagres i et halvt år.

- De kriminelle er blitt mye mer profesjonelle og kyniske. De har ofte motspaning når de passerer grensen, og da må vi også gi tollerne et godt verktøy for å kontrollere målrettet, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet til NRK.

Det er ikke den vanlige grensetrafikken som er hovedmålet, men avvikene, sier avdelingssjef Asle Farberg i Tollvesenets region øst. Avvikene kan for eksempel være tungt lastede transportvogner som passerer ubetjente grenseoverganger mellom klokken 4 og 6 hver morgen i helgene.

– Da snakker man om en form for mønster som gjør at vi kan styre våre kontrollressurser mot den aktiviteten, sier Farberg.

Ved å lagre både registreringsnumre, tidspunkt for passeringene og bilde av alle bilene i en database i inntil seks måneder legger Tollvesenet opp til masseovervåking av uskyldige mennesker, mener Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon. Han er bekymret for at opplysningene skal bli brukt av andre.

- Vi ser for oss at andre etater, det kan være politi, skattevesen eller Nav, også er interessert i disse dataene for å etterforske saker på sitt område, sier Thon.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer